Ίμβρος – Τένεδος: Με την υπογραφή της Ειρήνης Σαρίογλου

11 Ιουλίου 2013

Με αφορμή την άδεια επαναλειτουργίας του ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο, ύστερα από 48 χρόνια, το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών υλοποίησε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της ΟΥΝΕΣΚΟ, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ, δύο ντοκιμαντέρ με σκοπό την καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού της Ίμβρου και της Τενέδου υπό τον τίτλο: “Ίμβρος-Τένεδος: Της Μνήμης και της Λήθης”. Τη σκηνοθεσία υπέγραψε η Ειρήνη Σαρίογλου, ιστορική ερευνήτρια, η οποία έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στην Πεμπτουσία.

sarioglou

Πεμπτουσία: «Ίμβρος της Μνήμης και της Λήθης» θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες για τις αφορμές αυτού του ντοκιμαντέρ. Τι ήταν εκείνο που σας κίνησε το ενδιαφέρον;

Ειρήνη Σαρίογλου: Οι ακρίτες της Ίμβρου και της Τενέδου, μας έδωσαν το αρχικό  έναυσμα για να ξεκινήσουμε την οδύσσεια της υλοποίησης των δύο ντοκιμαντέρ. Παράλληλα βέβαια  η  δίψα μας στο ΙΔΙΣΜΕ να καταγράψουμε την πρόσφατη ιστορία μας μέσα από πρωτογενείς πηγές, αρχειακό υλικό και μαρτυρίες.  Η επαναλειτουργία ελληνικής σχολής στην Ίμβρο ύστερα από 48 χρόνια μας έδωσε την κατάλληλη αφορμή για να επαναφέρουμε το θέμα των γηγενών κατοίκων των 2 πολύπαθων νησιών.

Π.: Πόσο εύκολο ήταν να σκηνοθετήσετε αυτή την παραγωγή, θα μας πείτε λίγα λόγια για τις αφετηρίες και τους στόχους της σκηνοθετικής σας δουλειάς;

Ε.Σ: Έπρεπε να τηρηθούν κάποιες λεπτές ισορροπίες, να αποστασιοποιηθούμε από την τραγικότητα της πραγματικότητας, για να καταγράψουμε όσον το δυνατόν  με πιο αμερόληπτο  τρόπο την ιστορία της Ίμβρου και της Τενέδου μέσα από τον φακό του ιστορικού.

Π.: Ποιοι είναι οι κύριοι άξονες της αφήγησης; Σε ποια σημεία επιλέξατε να εστιάσετε και γιατί;

Ε.Σ: Κύριοι άξονες της αφήγησης αποτελούν το ιστορικό παρελθόν των νησιών μέχρι την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας. Η επακολουθήσασα κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οδήγησε στη συρρίκνωση των νησιών. Η συστηματική μετάλλαξή τους από Ίμβρο σε Γκιοκτσέαντα και αντίστοιχα από Τένεδο σε Μποζτζάαντα.

Π.: Θα μπορούσε να αποτελέσει αυτό το ντοκιμαντέρ το ερέθισμα για την ανάδειξη της μνήμης του τόπου και των ανθρώπων;

Ε.Σ: Τα ντοκιμαντέρ αυτά λόγω των θετικών και κολακευτικών σχολίων που λαμβάνουμε καθημερινά από Έλληνες και Τούρκους, αλλά και από τα πέρατα της οικουμένης, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα αναδείξουν τη μνήμη και των τόπων και των ανθρώπων αλλά και θα συντελέσουν στη γνώση της πρόσφατης ιστορίας μας.

Π.: Σας ευχαριστούμε

Ε.Σ: Ευχαριστώ

(Για το πολυσχιδές ερευνητικό και διδακτικό έργο της Ειρήνης Σαρίογλου λεπτομέρειες  στο:  http://www.isarioglou.gr/CVGR.htm)