Έθιμα της γέννησης, του γάμου και του θανάτου στην Κύπρο

15 Οκτωβρίου 2014

Ο πρόσφατος τιμητικός έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών στο έργο της Καλλιόπης Πρωτοπαπά: Έθιμα της γέννησης στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου, Έθιμα του παραδοσιακού γάμου στην Κύπρο και Έθιμα του θανάτου στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου, τόμοι Α΄, Β’ και Γ’, επιβεβαιώνει τη μεγάλη αξία της έρευνας, της μελέτης και καταγραφής στοιχείων του λαϊκού μας πολιτισμού, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες του κυπριακού Ελληνισμού.

kaliopi10

Στο έργο της η συγγραφεύς αξιοποιεί υλικό του Αρχείου Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, που σχετίζεται με τα έθιμα του κύκλου της ζωής και φωτίζει παλαιότερες εποχής της κυπριακής κοινωνίας, ενώ συγχρόνως προβάλλει και την πλούσια λαϊκή παράδοση της Κύπρου με τις βαθιὲς ρίζες στον αρχαίο ελληνικό και βυζαντινό κόσμο.

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και το Ινστιτούτο Πολιτισμού, θα παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, στις 19:00 την τριλογία των βιβλίων της Καλλιόπης Χαρμαντά-Πρωτοπαπά με θέμα: Έθιμα της γέννησης, του γάμου και του θανάτου στην Κύπρο στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (Μέγαρο Παλαιάς Αρχιεπισκοπής, έναντι Παγκυπρίου Γυμνασίου).

kalliopi1

Βιογραφικό σημείωμα
Η Καλλιόπη Χαρμαντά-Πρωτοπαπά γεννήθηκε το 1944. Κατάγεται από τον Καραβά. Σπούδασε φιλολογία στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάσθηκε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης ως καθηγήτρια και Βοηθός Διευθύντρια. Παράλληλα ασχολήθηκε με την έρευνα στους τομείς της Ιστορίας, της Λαϊκής Τέχνης και της Λαογραφίας. Εργάσθηκε στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με μερικὴ απόσπαση (1990-2004) και συμμετείχε στην ομάδα των ερευνητών, που οργάνωσαν το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου. Το 2009 έλαβε το Κρατικὸ Βραβείο Λογοτεχνίας της Κύπρου, στον τομέα «Χρονικὸ – Μαρτυρία» για «Τὰ ἔθιμα τῆς γέννησης στὴν παραδοσιακὴ κοινωνία τῆς Κύπρου», διακρίθηκε με αργυρούν μετάλλιο από τον γαλλικό οργανισμό Arts-Sciences-Lettres για το συγγραφικό της έργο και την προσφορά της στον πολιτισμό της Κύπρου και απέσπασε το Α’ βραβείο από τον οργανισμὸ Concours Litteraire APPEL της Biscarosse της Νοτιοδυτικής Γαλλίας για τα «Ἔθιμα τοῦ παραδοσιακοῦ γάμου στην Κύπρο». Πρόσφατα τιμήθηκε με οίκοθεν έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών για το τετράτομο έργο της για τα έθιμα του κύκλου της ζωής και του θανάτου στην Κύπρο.

Φωτογραφική άποψη της έκδοσης:

kaliopi3

kaliopi5 kaliopi7 kaliopi8 kaliopi6

kaliopi17 kaliopi15 kaliopi12 kaliopi14