Έτος κατεχομένων στο ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

16 Δεκεμβρίου 2014

Στις 20 Ιουλίου 2014 έχουν συμπληρωθεί 40 χρόνια από τη βάναυση τουρκική εισβολή του 1974. Η εισβολή και η συνεπακόλουθη κατοχή του 37% του εδάφους της Κύπρου ήταν η αρχή μιας συστηματικής εκστρατείας για εξάλειψη της ελληνορθόδοξης και γενικότερα χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς του βορείου τμήματος της Κύπρου. Μακρύς είναι ο κατάλογος των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και ιδιωτικών συλλογών στα κατεχόμενα, που λεηλατήθηκαν.

kipriaka3

Το θέμα της διάσωσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τουρκοκρατούμενου τμήματος της Κύπρου είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στο Βυζαντινό Mουσείο του οποίου εκτίθενται οι επαναπατρισθέντες θησαυροί μας από το εξωτερικό αλλά και από τις κατεχόμενες περιοχές μας, διαδραματίζοντας ρόλο θεματοφύλακα της λεηλατημένης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Από το Νοέμβριο 2013 φιλοξενούνται στο Βυζαντινό Μουσείο 173 εκκλησιαστικοί θησαυροί, οι οποίοι επαναπατρίσθηκαν από το Μόναχο της Γερμανίας. Η Έκθεσή τους στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου παρουσιάζει το μεγαλύτερο πλήθος επαναπατριζόμενων κειμηλίων και προέρχονται από περίπου 50 ναούς της κατεχόμενης Κύπρου. Οι εικόνες, τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες βρέθηκαν μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ιντερπόλ και της Γερμανικής Αστυνομίας τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 1997 στα διαμερίσματα του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϋντίν Ντικμέν και επέστρεψαν στη γενέθλια γη μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα. Ανάμεσα στους επαναπατρισθέντες θησαυρούς υπάρχουν τρεις εικόνες που ανήκουν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή των Μαρωνιτών.

Η Έκθεση παρατείνεται ως τη Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015, ημέρα κατά την οποία εορτάζονται τα ονομαστήρια του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄. Με τη λήξη της Έκθεσης όλα τα έργα θα μεταφερθούν σταδιακά στα Εργαστήρια Συντήρησης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και του Τμήματος Αρχαιοτήτων για να αποκατασταθούν.