Page 19 - Γεωργία και Κτηνοτροφία
P. 19

www.pemptousia.gr                                                   Τεύχος 30 /  Ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία / 30 Μαρτίου 2015     ΑΝΑΛΕΚΤΑ




                                                                                       Στην απέναντι σελίδα: σιτάρι.
                                                                    Σε αυτή τη σελίδα: κρθάρι. (Φωτ.: wikimedia)


































         Ο καρπός του χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία και    Παλαιότερα, στην Ελλάδα καλλιεργούνταν ο «σμιγός»,
         την παρασκευή της μπύρας (βυνοζυθοποιία), ενώ το     μίγμα σιταριού και σίκαλης. Το προϊόν προπολεμικά
         φυτό είναι κατάλληλο ως φυτό βιομάζας και ως φυτό    χρησίμευε για την παρασκευή ψωμιού.
         βόσκησης.
                                                              Τα τριτικάλε, τέλος, προέκυψαν ως είδος στην προσπά-
         Η βρώμη είναι το πιο ευαίσθητο είδος από όλα τα      θεια δημιουργίας ενός σιτηρού με αποδόσεις ανάλογες
         χειμωνιάτικα σιτηρά στις χαμηλές θερμοκρασίες, η πιο   ή υψηλότερες του σιταριού, με δυνατότητες παραγω-
         απαιτητική σε νερό και η λιγότερο ανθεκτική στις υψη-  γής κάτω από δυσμενείς συνθήκες (εδάφη μέτριας γο-
         λές θερμοκρασίες. Στην αλατότητα του εδάφους είναι   νιμότητας, χαμηλές θερμοκρασίες) και με βελτιωμένη
         λιγότερο ανθεκτική από το κριθάρι και το σιτάρι και   βιολογική αξία του προϊόντος.
         περισσότερο ανθεκτική από το ρύζι και τον αραβόσιτο.
                                                              Τα τριτικάλε είναι προϊόν διασταύρωσης αφενός μεν
         Ο σπόρος της βρώμης χρησιμοποιείται  ως κτηνοτρο-    μαλακού σιταριού και σίκαλης (οκταπλοειδή τριτικά-
         φή και για ανθρώπινη κατανάλωση. Πλεονεκτεί χρησι-   λε), αφετέρου δε σκληρού σιταριού και σίκαλης (εξα-
         μοποιούμενος στα σιτηρέσια των μονόπλων. Η βρώμη     πλοειδή τριτικάλε).
         καλλιεργείται επίσης για παραγωγή σανού, για βόσκη-
         ση και για ενσίρωση.                                 Η αντοχή των τριτικάλε στις χαμηλές θερμοκρασίες εί-
                                                              ναι αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με το σιτάρι, όχι όμως
         Η σίκαλη ή βρίζα είναι το πιο ανθεκτικό από όλα τα   εντυπωσιακή. Υποκαθιστούν τα τριτικάλε το σιτάρι και
         αγρωστώδη στις χαμηλές θερμοκρασίες και το ολιγό-    τη σίκαλη σε όξινα και αμμώδη εδάφη, στα οποία είναι
         τερο απαιτητικό από όλα τα χειμωνιάτικα σιτηρά σε    πιο παραγωγικά.
         εδαφική υγρασία, λόγω ιδιαίτερα αναπτυγμένου ριζι-
         κού συστήματος. Είναι παραγωγική σε εδάφη φτωχά,     Το αλεύρι των τριτικάλε χρησιμοποιείται για την πα-
         αμμώδη, ελαφρώς όξινα, ανθεκτική στο πλάγιασμα και   ρασκευή ψωμιού και ο καρπός τους ως κτηνοτροφή.
         στα ζιζάνια, γι’ αυτό και δεν απαιτεί ζιζανιοκτονία.  Καλλιεργούνται ακόμα και για παραγωγή βιομάζας.

         Η σίκαλη καλλιεργείται για παραγωγή καρπού και βι-   Ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά των τριτικάλε, που δεν
         ομάζας. Ο καρπός χρησιμοποιείται κυρίως για ανθρώ-   έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν με επιτυχία οι
         πινη κατανάλωση και ως κτηνοτροφή. Για ανθρώπινη     βελτιωτές των φυτών, είναι η εύθραυστη ράχη του στά-
         κατανάλωση για παραγωγή ψωμιού (σκούρο χρώμα)        χυ και το «τίναγμα» των σπόρων.
         σε ανάμειξη με αλεύρι σιταριού και για παρασκευή
         μπισκότων, μπύρας, ουίσκι κ.ά. Ως κτηνοτροφή χρησι-
         μοποιείται σε μίγμα με άλλους καρπούς σιτηρών.




                                                                                                            Σελίδα 19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24