Page 17 - Γεωργία και Κτηνοτροφία
P. 17

www.pemptousia.gr                                                   Τεύχος 30 /  Ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία / 30 Μαρτίου 2015     ΑΝΑΛΕΚΤΑ












































         η παραγωγή του σιταριού (μαλακού και σκληρού),       Σταθερή προβλέπεται εφέτος η παραγωγή κριθα-
         με την τάση καλλιέργειάς του να είναι σταθερά αυ-    ριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στους 54 εκατομμύ-
         ξητική και την παραγωγή να υπολογίζεται σε 720       ρια τόνους, από μια έκταση ίση με 120 εκατομμύ-
         εκατομμύρια τόνους κατά το 2019-2020.                ρια στρέμματα.

         Η γενική τάση καλλιέργειας του κριθαριού σε πα-      Στη χώρα μας, το σιτάρι καταλαμβάνει κάθε χρόνο
         γκόσμια κλίμακα είναι σταθερά αυξητική επίσης        έκταση περίπου 7,0-7,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων
         και το κριθάρι είναι το τέταρτο (ή πέμπτο) σε σει-   (1,8 εκατ. στρέμματα το μαλακό σιτάρι και 5,0-5,5
         ρά οικονομικής σημασίας σιτηρό, μετά το σιτάρι, το   εκατ. στρέμματα το σκληρό) με παραγωγή 500.000
         ρύζι, τον αραβόσιτο και σε κάποιες καλλιεργητικές    τόνων σε  μαλακό σιτάρι και  1.300.000 τόνων σε
         περιόδους, το σόργο. Αντίθετα, ελαφρά πτωτική εί-    σκληρό σιτάρι. Το κριθάρι καλλιεργείται κάθε χρό-
         ναι η γενική τάση καλλιέργειας σε παγκόσμια κλί-     νο σε 1 εκατομμύριο στρέμματα (παραγωγή σε
         μακα της βρώμης και της σίκαλης. Τα τριτικάλε,       καρπό 240.000 τόνοι), η βρώμη και η σίκαλη σε
         ούτως ή άλλως, καλλιεργούνται παγκόσμια σε μι-       100.000 στρέμματα εκάστη, με παραγωγή 10.000
         κρή κλίμακα.                                         τόνων κάθε μία.

         Η παραγωγή σιτηρών (πλην ρυζιού) στην Ευρωπα-        Οι μέσες στρεμματικές αποδόσεις των χειμωνιά-
         ϊκή Ένωση κυμαίνεται κάθε χρόνο μεταξύ 265 και       τικων σιτηρών στη χώρα μας διαμορφώνονται ως
         270 εκατομμυρίων τόνων, από τους οποίους περί-       εξής: μαλακό σιτάρι: 270-300 κιλά, σκληρό σιτάρι:
         που το 50% αφορά την παραγωγή σιταριού. Για το       240-260 κιλά, κριθάρι: 230-250 κιλά, βρώμη και σί-
         2014 η καλλιεργούμενη έκταση με σιτάρι αναμένε-      καλη: 150 κιλά.
         ται να φτάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα 235-240
         εκατομμύρια στρέμματα και η παραγωγή εκτιμά-         Τα καλλιεργούμενα είδη του σιταριού είναι έντεκα,
         ται σε 120-140 εκατομμύρια τόνους, με τα άκρα να     σπουδαιότερα όμως είναι το μαλακό (εξαπλοειδές)
         αντιπροσωπεύουν το απαισιόδοξο (120 εκατ. τόνοι)     και το σκληρό (τετραπλοειδές) σιτάρι. Τελευταία,
         και το αισιόδοξο (140 εκατ. τόνοι) σενάριο.          αναζωπυρώνεται η καλλιέργεια του δίκοκκου σιτα-
                                                              ριού (τετραπλοειδές) το οποίο θεωρείται σημαντικό
         Σε ότι αφορά την παγκόσμια αγορά σιτηρών, η ζή-      για τη διατροφή του ανθρώπου.
         τηση στρέφεται ολοένα και περισσότερο στα αλευ-
         ροποιήσιμα σιτάρια, με την Ευρώπη να παραμένει η     (Φωτ.: wikimedia)
         πιο ανταγωνιστική αγορά του βορείου ημισφαιρίου
         στον τομέα αυτό.


                                                                                                            Σελίδα 17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22