Page 18 - Γεωργία και Κτηνοτροφία
P. 18

ΑΝΑΛΕΚΤΑ  Τεύχος 30 /  Ελληνική Γεωργία και Κτηνοτροφία / 30 Μαρτίου 2015                                                  www.pemptousia.gr










































              Η προσαρμοστικότητα


              των Χειμωνιάτικων Σιτηρών



              Όπως αναφέρθηκε και πιο πριν (στο πρώτο μέρος του αφιερώματος στα σιτηρά), το

              σιτάρι είναι φυτό μεγάλης προσαρμοστικότητας και μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλα
              σχεδόν τα μέρη του κόσμου. Δεν μπορεί να καλλιεργηθεί μόνο στα κλίματα που είναι
              συνεχώς θερμά και υγρά (ασθένειες, δύσκολη η συγκομιδή και η αποθήκευση).


              Γράφει ο Χρήστος Αυγουλάς, Καθηγητής του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών




            ο καλύτερο κλίμα για το σιτάρι είναι αυτό που στη   Το κριθάρι είναι πιο ανθεκτικό από το σιτάρι στις υψη-
         Τβλαστική ανάπτυξη του φυτού (αύξηση του στε-        λές θερμοκρασίες, λιγότερο όμως ανθεκτικό στις χαμη-
         λέχους) επικρατεί καιρός ψυχρός και υγρός και κατά   λές θερμοκρασίες. Είναι πιο ανθεκτικό από το σιτάρι
         την περίοδο σχηματισμού των σπόρων καιρός θερμός     στην ξηρασία και περισσότερο παραγωγικό υπό ξηρι-
         και ξηρός. Στις ημίξηρες περιοχές και τα μεσογειακά   κές συνθήκες, γιατί έχει μικρότερο βιολογικό κύκλο και
         κλίματα καλλιεργείται ως φθινοπωρινό ή χειμωνιάτικο.   το μικρότερο συντελεστή διαπνοής από όλα τα σιτηρά.
         Σε ηπειρωτικά κλίματα και μεγάλα γεωγραφικά πλά-     Αποδίδει ικανοποιητικά και σε εδάφη λιγότερο γόνι-
         τη σπέρνεται την άνοιξη.                             μα από το σιτάρι, ενώ απαιτεί εδάφη λιγότερο όξινα.
                                                              Είναι το πιο ανθεκτικό στην αλατότητα από όλα τα
         Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο καρπός του σιταριού, αφού     σιτηρά.
         αλευροποιηθεί, χρησιμοποιείται κυρίως για την παρα-
         σκευή ψωμιού και ζυμαρικών, ενώ οι υποβαθμισμένες    Σε περιοχές ψυχρές, το κριθάρι σπέρνεται και την άνοι-
         ποιότητες του καρπού (κυρίως του μαλακού σιταριού)   ξη (από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου)
         χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία.                   και ολοκληρώνει τον βιολογικό του κύκλο σύντομα, σε
                                                              διάρκεια τριών μηνών, γι’ αυτό και είναι γνωστό ως
                                                              «τριμήνι».


         Σελίδα 18
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23