Page 20 - Γεωργία και Κτηνοτροφία
P. 20

ΑΝΑΛΕΚΤΑ  Τεύχος 30 /  Ελληνική Γεωργία και Κτηνοτροφία / 30 Μαρτίου 2015                                                  www.pemptousia.gr
































































              Τα ανοιξιάτικα σιτηρά



              Τα ανοιξιάτικα σιτηρά είναι φυτά των θερμών περιοχών της γης και κατάγονται από
              διαφορετικές οικολογικές περιοχές: το ρύζι από την Ν.Α. Ασία, ο αραβόσιτος από την
              Κεντρική Αμερική, το σόργο και το κεχρί από την τροπική Αφρική.

              Γράφει ο Χρήστος Αυγουλάς, Καθηγητής του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών



            α ανοιξιάτικα σιτηρά καλλιεργούνται κυρίως για    μένων εκτάσεων (14 δισεκατομμύρια στρέμματα).
         Ττην παραγωγή καρπού, ενώ τρία από τα τέσσερα        Συγκεκριμένα, 1,1 δισεκατομμύρια στρέμματα κα-
         (αραβόσιτος – σόργο – κεχρί) καλλιεργούνται δευτε-   ταλαμβάνει κάθε χρόνο ο αραβόσιτος, 1,3 δισεκα-
         ρευόντως και για την παραγωγή βιομάζας. Καταλαμ-     τομμύρια στρέμματα το ρύζι και από 0,5 δισεκα-
         βάνουν κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα έκταση        τομμύρια στρέμματα το σόργο και το κεχρί.
         περίπου ίση με εκείνη που καταλαμβάνουν τα χει-
         μωνιάτικα σιτηρά (3,3 – 3,5 δισεκατομμύρια στρέμ-    Το ρύζι είναι το μοναδικό ανοιξιάτικο σιτηρό που καλ-
         ματα) ή το ¼ των συνολικά στον κόσμο καλλιεργου-     λιεργείται για παραγωγή καρπού που χρησιμοποιείται


         Σελίδα 20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25