Page 20 - Γεωργία και Κτηνοτροφία
P. 20
ΑΝΑΛΕΚΤΑ Τεύχος 30 / Ελληνική Γεωργία και Κτηνοτροφία / 30 Μαρτίου 2015 www.pemptousia.gr
Τα ανοιξιάτικα σιτηρά
Τα ανοιξιάτικα σιτηρά είναι φυτά των θερμών περιοχών της γης και κατάγονται από
διαφορετικές οικολογικές περιοχές: το ρύζι από την Ν.Α. Ασία, ο αραβόσιτος από την
Κεντρική Αμερική, το σόργο και το κεχρί από την τροπική Αφρική.
Γράφει ο Χρήστος Αυγουλάς, Καθηγητής του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών
α ανοιξιάτικα σιτηρά καλλιεργούνται κυρίως για μένων εκτάσεων (14 δισεκατομμύρια στρέμματα).
Ττην παραγωγή καρπού, ενώ τρία από τα τέσσερα Συγκεκριμένα, 1,1 δισεκατομμύρια στρέμματα κα-
(αραβόσιτος – σόργο – κεχρί) καλλιεργούνται δευτε- ταλαμβάνει κάθε χρόνο ο αραβόσιτος, 1,3 δισεκα-
ρευόντως και για την παραγωγή βιομάζας. Καταλαμ- τομμύρια στρέμματα το ρύζι και από 0,5 δισεκα-
βάνουν κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα έκταση τομμύρια στρέμματα το σόργο και το κεχρί.
περίπου ίση με εκείνη που καταλαμβάνουν τα χει-
μωνιάτικα σιτηρά (3,3 – 3,5 δισεκατομμύρια στρέμ- Το ρύζι είναι το μοναδικό ανοιξιάτικο σιτηρό που καλ-
ματα) ή το ¼ των συνολικά στον κόσμο καλλιεργου- λιεργείται για παραγωγή καρπού που χρησιμοποιείται
Σελίδα 20