Άγιοι Νεομάρτυρες χωρίς επαρκή ημερομηνία ή χρονολογία (μέρος 2)

2 Ιουλίου 2011

Συνέχεια από μέρος 1

Χότζα Αμίρης 1614

Ήταν Τούρκος στην καταγωγή και υπηρετούσε ως στρατιώτης στα Ιεροσόλυμα. Την περίοδο του Πάσχα έχοντας παρακολουθήσει τις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδος στους χριστιανικούς ναούς , αρνήθηκε το Ισλάμ και ασπάστηκε την χριστιανική πίστη.

Όταν ανακαλύφθηκε αυτό συνελήφθη από τους ομοπίστους του και βασανίστηκε με φρικτό τρόπο. Τελικά θανατώθηκε στην Ιερουσαλήμ. Το 1614.

Κοσμάς Οσιομάρτυς Αγιαννανίτης

Μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη το 1760.

Αναστάσιος ο εξ Αγκύρας 1777

Ο πατέρας του ονομαζόταν Χατζή Γιοβάννης, ο δε άγιος ήταν προσκυνητής και μαρτύρησε στην Άγκυρα για την πίστη στον Χριστό.

Ιωσήφ Οσιομάρτυς ο ζωγράφος 1819

Ο άγιος ήταν ένας ενάρετος μοναχός της Ι. Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους, Με την προτροπή του ηγουμένου Στεφάνου συνόδευσε στην Κωνσταντινούπολη τον μοναχό Ευδόκιμο , ο οποίος είχε αρνηθεί τον Χριστό, είχε μετανοήσει και ήθελε με το μαρτύριο να αποπλύνει τον ρύπο της αρνήσεως.

Δυστυχώς όμως ο Ευδόκιμος μπροστά στα βασανιστήρια αρνήθηκε και πάλι τον Χριστό. Κατήγγειλε μάλιστα τον Ιωσήφ ως ηθικό αυτουργό για την αποστασία του από το Κοράνιο.

Συνελήφθη τότε ο άγιος από τους Τούρκους, κλείστηκε σε φυλακή της Κωνσταντινουπόλεως, βασανίστηκε με πολλούς τρόπους και τελικά μένοντας ακλόνητος στην αμώμητη πίστη του Χριστού απαγχονίστηκε το έτος 1819 στην Κωνσταντινούπολη.

Ο άγιος ήταν αγιογράφος και αυτός ήταν που ζωγράφισε την εικόνα των Αγίων Αρχαγγέλων στο τέμπλο της Ι. Μονής Διονυσίου.

Ο Νεομάρτυς Αθανάσιος ο Λήμνιος

( Από χειρόγραφο κώδικα 608 της Ι. Μονής Παντελεήμονος )

Ο άγιος καταγόταν από τη Λήμνο , ήξερε γράμματα και από θείο ζήλο παρακινούμενος πήγε στο Άγιο Όρος στην Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας.

Κατά τη διάρκεια της Επαναστάσεως του 1821 αιχμαλωτίστηκε μαζί με άλλους από το Άγιο Όρος και πουλήθηκε σκλάβος σε κάποιο μουσουλμάνο έμπορο στην Αίγυπτο. Ο αφέντης του του έκανε περιτομή και τον πάντρεψε με μια αιχμάλωτη Χριστιανή. Του έδωσαν το αξίωμα του αγά και ζούσε σε μεγάλη ασέβεια με τη σύζυγό του.

Αλλά ο πανάγαθος Θεός θέλοντας τη μετάνοιά του τι οικονόμησε ; Εμφανίστηκε σ’ αυτόν τρεις φορές σε όνειρο ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας, Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο οποίος και τον έφερε σε μετάνοια.

Κατόπιν , αφού συμφώνησαν με τη σύζυγό του να επανέλθουν στην εκκλησία και αφού την τακτοποίησε με θεάρεστο τρόπο κάπου , έφυγε και γύρισε πάλι στο Άγιο Όρος. Εκεί εξομολογήθηκε, έζησε με πολλή μετάνοια και άσκηση, μυρώθηκε , επανεντάχθηκε στην Εκκλησία και πήγε στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λήμνο, όπου ζούσε με μεγάλη ευσέβεια.

Αναγνωρίστηκε όμως από τους Τούρκους, οι οποίοι του έπλεξαν σκευωρία. Τον έβαλαν σε ένα πλοίο και ενώ έπλεαν στον Ελλήσποντο τον βύθισαν στη θάλασσα και τον έπνιξαν.

Έτσι έλαβε τον στέφανο του μαρτυρίου κατά το έτος 1846

Συνεχίζεται…

Σχετικά άρθρα Αφιερώματα
Ο Όσιος Λάζαρος ο Γαλησιώτης και η Έκδοση του Βίου του σε σύγχρονη γλώσσα 17 Νοεμβρίου 2020 Τόν Νοέμβριο τοῦ περασμένου ἔτους 2019, ἡ Ἱερά Πατριαρχική Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου-Σκήτη Βερροίας προέβη στήν ἔκδοση τοῦ πρωτότυπου Βίου καί τῆς Πολιτείας ἑνός ἁγίου τοῦ 11ου αἰῶνος, στίς Γραφικές Τέχνες ≪Μέλισσα≫. Ὁ Ὅσιος Λάζαρος ὁ Γαλησιώτης μέχρι στιγμῆς ἦταν γνωστός ἀπό μία διασκευή τοῦ Βίου του τοῦ 14ου αἰῶνος.  Ὁ Βίος πού παρουσι...
Βίος συνοπτικός Αγίου Νεκταρίου 9 Νοεμβρίου 2020 Ο άγιος πατήρ ημών Νεκτάριος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846, στη Σηλυβρία της Θράκης, απο γονείς φτωχούς, αλλά ευσεβείς χριστιανούς, τον Δήμο και τη Μαρία Κεφαλά. Το βαπτιστικό του ήταν Αναστάσιος και από μικρος έδειξε μεγάλη ευλάβεια και βαθειά αγάπη για τη μελέτη.Όταν η μητέρα του τού μάθαινε τον 50οψαλμό, εκείνος αρεσκόταν να επαναλαμβάνει τον ...
Άγιε Ιερόθεε, πρέσβευε υπέρ ημών! 2 Οκτωβρίου 2020 Μέσα στις ασφυχτικές συνθήκες, που ζούμε αυτό τον καιρό, λόγω της πανδημίας, θα «γιορτάσουμε» και φέτος τη μνήμη του Αγίου μας Ιεροθέου. Ας προσπαθήσουμε όμως Αδελφοί, να βρούμε λίγο κουράγιο αυτές τις μέρες της μνήμης του Αγίου μας. Να καταλαγιάσουμε μέσα μας την ορμή των παθών, τα κύματα της οργής, τη θύελλα της αγανάκτησης. Να γαληνέψουμε τη ψυχ...
Το ύστατο γεγονός του θανάτου 18 Σεπτεμβρίου 2020 Ο θάνατος είναι τελετουργικά ο έσχατος από τους σταθμούς του ανθρώπινου βίου. Αποτελεί την τελική διάβαση, το πέρασμα από την ύπαρξη στην ανυπαρξία, από το «μέσα » προς το «έξω », από τον κόσμο των ζωντανών στον κόσμο των νεκρών. Υπό αυτό το πρίσμα ενσωματώνει ένα πλήθος εθιμικών πρακτικών που συμβολοποιούν το γεγονός αυτό της μετάβασης. Οι πρακτι...
Μια αρχαία μαρτυρία για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 14 Σεπτεμβρίου 2020 Ο επόμενος λόγος του αγίου Σωφρονίου Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και στην Αγίαν Ανάσταση αποτελεί μίαν αρχαία και αυθεντική μαρτυρία περί της πρωίμου τιμής του Τιμίου Σταυρού και της εορτής της Υψώσεώς του, όταν ακόμη ο έν λόγω εορτασμός ήταν άρρηκτα ενωμένος με την επέτειο των Εγκαινίων του Ναού τής Αναστάσεως και κατ' ...