Βολοκολάμσκ Ιλαρίων: εγκληματική η στάση της Δύσης στη Συρία!

16 Απριλίου 2013


alfegief

Αυτό που συμβαίνει στη Συρία, με την ανοχή της Δύσης, είναι ανθρωπιστική καταστροφή δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, κατά την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ο Σεβασμιώτατος έτυχε θερμής υποδοχής από φοιτητές και καθηγητές στους οποίους μίλησε με θέμα «Εκκλησία και Εκπαίδευση στη σύγχρονη Ρωσία».

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 16 Απριλίου 2013, κατά την επιστροφή του μητροπολίτη κ. Ιλαρίωνος από το Άγιον Όρος. Τον Σεβασμιώτατο προσφώνησαν ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής κ. Μιχαήλ Τρίτος και ο καθηγητής π. Βασίλειος Καλλιακμάνης στα πλαίσια των μαθημάτων των οποίων ήταν  ενταγμένη η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου. Ο κ. Τρίτος δώρησε στον κ. Ιλαρίωνα ένα αντίγραφο του τιμητικού τόμου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη που εξέδωσε η Θεολογική Σχολή (Εἰς Μαρτύριον τοῑς Ἒθνεσι. Τόμος Χαριστήριος Εικοσαετηρικός εἰς τον Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον, Έκδοση Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 2011).

Στην ομιλία του, η οποία έγινε στα ελληνικά, περιέγραψε την κατάσταση των θεολογικών σχολών πριν την σοβιετική επανάσταση. Αναφέρθηκε εν συνεχεία στην θέση των θεολογικών σχολών σήμερα, και το διαχωρισμό της θεολογικής επιστήμης από τη θύραθεν παιδεία. Με ιδιαίτερη έμφαση μίλησε για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Εσπεραντούρα» και την σημασία του για τη Ρωσική Εκκλησία.

Στη Ρωσία σήμερα, ανέφερε, λειτουργούν παραπάνω από 100 σεμινάρια θεολογικών σπουδών. Ο ίδιος είναι Πρύτανης του Θεολογικού Ινστιτούτου μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας και έδωσε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα σπουδών και την ανάπτυξη εξειδικευμένων θεολογικών σπουδών ανάλογα την περιοχή και τις ανάγκες της.

Μετά το τέλος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας απάντησε σε ερωτήσεις. Στην ερώτηση για τη θέση της γυναίκας στις θεολογικά τους ιδρύματα διευκρίνισε ότι οι θεολογικές σχολές δέχονται γυναίκες και ως φοιτήτριες και ως καθηγήτριες.

Σε μια επίκαιρη ερώτηση για την κατάσταση στη Συρία είπε πως αυτό που συμβαίνει είναι ανθρωπιστική καταστροφή και συμβαίνει με την ανοχή της Δύσης η οποία στηρίζει την ισλαμιστική αντιπολίτευση. Εκτίμησε ότι η ανοχή αυτή είναι εγκληματική, καθότι οι ισλαμιστές αντάρτες συστηματικά εκκαθαρίζουν περιοχές από την χριστιανική παρουσία. Οι χριστιανοί στην καλύτερη περίπτωση εκτοπίζονται, ενώ πολλές φορές οδηγούνται στο θάνατο.

Ερωτηθείς για την παρουσία της Ορθοδοξίας στην Κίνα είπε ότι η Ρωσική Εκκλησία βρίσκεται σε διάλογο με την Κινεζική Κυβέρνηση, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι περίπου 100 ιεροί Ναοί που είχαν δημιουργηθεί από τους απογόνους Ρώσων στρατιωτών που το 17ο αιώνα, ως αιχμάλωτοι, μετέφεραν πρώτοι την Oρθοδοξία στην Κίνα. Όσον αφορά το μάθημα των θρησκευτικών στα ρωσικά σχολεία ανέφερε ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από τη σοβιετική εποχή και ότι η Εκκλησία βρίσκεται σε διάλογο με την ρωσική κυβέρνηση, καθώς μέχρι τώρα υπάρχει μια πολιτισμική αναφορά του μαθήματος.

Τέλος να σημειώσουμε ότι ο Σεβασμιώτατος έκανε αναφορά στους φωτιστές των Σλάβων Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο και την κοινή βυζαντινή παράδοση που διέπει τους δύο λαούς καθώς και την δυναμική συνεργασία τους  στο παρόν.

Σχετικά άρθρα Ομιλίες
«Ορθοδοξία και Ορθοπραξία» (Πανόραμα, 01/04/2024, 6:30 μ.μ.) 26 Μαρτίου 2024 Ο πρωτοπρ. Γεώργιος Σχοινάς θα μιλήσει τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024  στις 6:30 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Πανοράματος με θέμα: «Ορθοδοξία και Ορθοπραξία». Η ομιλία είναι ενταγμένη στο πλαίσιο πνευματικών ομιλιών που πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της Μ. Τεσσαρακοστής στον ιερό ναό με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλο...
«Εκκλησία και κατ’ οίκον εκκλησία» 19 Μαρτίου 2024 Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17 Μαρτίου 2024, τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου ο πρώτος κατανυκτικός Εσπερινός, ο λεγόμενος Εσπερινός της Συγχωρήσεως. Στον Εσπερινό χοροστάτησε και ομίλησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Κάθε χρόνο οι κατανυκτικοί Εσπερινοί συνδέονται με θείο κή...
Μεγάλο Απόδειπνο 19 Μαρτίου 2024 Ομιλία του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου με θέμα: Μεγάλο Απόδειπνο στην Ι. Μονή Βηθλεέμ Κορωπίου στις 3 Μαρτίου 2014. %audio_13%...
Η παραβολή του Ασώτου 3 Μαρτίου 2024 Μια ιστορική ομιλία πάνω στη παραβολή του Ασώτου από τον Προηγούμενο της Ιεράς Μονή Ιβήρων, Αρχιμ. Βασίλειο Γοντικάκη. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1982. %asdfghuuiiolplkjhgf%...
Το μυστήριο του Γάμου-Συζήτηση με τον Γέρ. Γοντικάκη με αφορμή το ψηφισθέν νομοσχέδιo 17 Φεβρουαρίου 2024   Την Πέμπτη 15/2 στο Προκόπειο Πολυδύναμο Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-συζήτηση για το επικείμενο νομοσχέδιο με ομιλητή τον Γέροντα π. Βασίλειο Ιβηρίτη (Γοντικάκη), Προηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους. %fghjkllkllbbvccxcwer% ...