Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

1 Ιουνίου 2013

smoking2013_UP

Την 31η Μαΐου κάθε έτους εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που έχει καθιερώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( Π.Ο.Υ.) δίνοντας έμφαση στους κινδύνους για την υγεία από το κάπνισμα και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τον έλεγχο και περιορισμό του.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας επικεντρώνεται στην πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού και της προώθησής τους με διάφορους τρόπους, όπως μέσω χορηγιών.

Ο απώτερος σκοπός της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος είναι να συμβάλει στην προστασία των σημερινών και μελλοντικών γενεών, όχι μόνο από τις καταστροφικές συνέπειες για την υγεία αλλά και από τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά δεινά που προκαλεί τόσο το ενεργητικό κάπνισμα όσο και το παθητικό κάπνισμα.

Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Οι ειδικότεροι στόχοι του Π.Ο.Υ. μέσω της εκστρατείας ενημέρωσης για το 2013 είναι οι ακόλουθοι:

α) να ωθήσει τις χώρες να εφαρμόσουν το άρθρο 13 της Σύμβασης-Πλαισίου του Π.Ο.Υ. για τον έλέγχο του καπνού (WHO FCTC/ 2003 ) και τις κατευθυντήριες γραμμές του για την πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού καθώς και των μεθόδων προώθησής τους , ώστε όλο και λιγότεροι άνθρωποι να αρχίζουν ή να συνεχίζουν να καπνίζουν.

β) να συντονίσει τις προσπάθειες σε τοπικό εθνικό και διεθνές επίπεδο, για να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της καπνοβιομηχανίας να υπονομεύσει τον έλεγχο του καπνίσματος και συγκεκριμένα τις απόπειρές της, να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού και άλλων συναφών προωθητικών ενεργειών. Η αντιμετώπιση των παρεμβάσεων της καπνοβιομηχανίας αποτέλεσε, ως γνωστόν, το θέμα της περσινής παγκόσμιας ημέρας (εγκύκλιος μας ΔΥΓ5/Φ.Γ9/ΓΠ.44239/27-04-2012)

Οι ανωτέρω στόχοι σχετίζονται με την εφαρμογή του ενός εκ των έξη μέτρων που υιοθέτησε ο Π.Ο.Υ. το 2008 για να υποστηρίξει τα κράτη-μέλη στο έργο της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της επιδημίας του καπνίσματος. Τα μέτρα αυτά είναι γνωστά με το ακρωνύμιο «M POWER» και καθένα από αυτά αντιστοιχεί σε τουλάχιστον ένα άρθρο της Σύμβασης – Πλαισίου:

  • Παρακολούθηση κατανάλωσης προϊόντων καπνού και πολιτικές πρόληψης
  • Προστασία πολιτών από το κάπνισμα
  • Προσφορά βοήθειας για την διακοπή του καπνίσματος
  • Ενημέρωση για τους κινδύνους στην υγεία από το κάπνισμα.
  • Ενίσχυση των απαγορεύσεων της διαφήμισης προϊόντων καπνού, της προώθησής τους και των χορηγιών
  • Αύξηση της φορολογίας καπνού

Όσον αφορά την χώρα μας, το Υπουργείο Υγείας σε εναρμόνιση με την Κοινοτική Οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2003/33/ΕΚ EEL 152/20-06-2003) σχετικά με την διαφήμιση και την χορηγία προϊόντων καπνού, έχει εκδώσει, την με αρ. πρωτ. Υ1/ΓΠ οικ.81348 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1075/τ.Β/29-07-2005) σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται

α) κάθε διαφήμιση προϊόντων καπνού στα Μ.Μ.Ε., στον τύπο και σε άλλα έντυπα μέσα,

β) κάθε δημόσια ή ιδιωτική συμβολή σε εκδήλωση, δραστηριότητα ή σε άτομα με σκοπό την άμεση ή έμμεση προώθηση ενός προϊόντος καπνού.

Επιπλέον σύμφωνα με άρθρο 17 του Ν. 3868/10 (ΦΕΚ 129/τ.Α/03-08-2010) απαγορεύεται κάθε είδους διαφήμιση και προώθηση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς, υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους. Τέλος το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού και σε εφαρμογή του άρθρου 12 της Σύμβασης Πλαισίου για τον Έλεγχο του Καπνού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Εκπαίδευση, επικοινωνία, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού» εκπονεί προγράμματα αγωγής και προαγωγής υγείας στα σχολεία με στόχο την πρόληψη του καπνίσματος και την ευαισθητοποίηση του νεανικού πληθυσμού σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. (Ν 3420/2005 « Κύρωση της Σύμβασης-Πλαίσιο του Π.Ο.Υ. για τον έλεγχο του καπνού» ΦΕΚ.298/τ. Α/06-12-2005)

Ύστερα από τα παραπάνω και ακολουθώντας το μήνυμα του Π.Ο.Υ. για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, παρακαλούμε να διοργανώσετε διάφορες σχετικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της Ημέρας αυτής. Σε περίπτωση που χρειασθείτε έντυπο ενημερωτικό υλικό σχετικά με το κάπνισμα, μπορείτε να απευθύνεστε στην Δ/νση Αγωγής Υγείας και Πληροφόρησης του Υπουργείου. Είναι ευνόητο ότι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που προκαλεί στην υγεία το κάπνισμα δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένες ημέρες αλλά να είναι διαρκής.

Ειδικότερα οι Υ.ΠΕ. της χώρας παρακαλούνται να ενημερώσουν τους εποπτευόμενους φορείς τους, όπως Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Οι Περιφέρειες καθώς και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος όπως επίσης και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής της Υγείας παρακαλούνται να ενημερώσουν τους εποπτευόμενους φορείς τους και τα μέλη τους . Επίσης το Ι.Κ.Α. και οι Δ/νσεις Υγειονομικού των Γ.Ε.Σ.-Γ.Ε.Α.-Γ.Ε.Ν. παρακαλούνται να ενημερώσουν σχετικά τις υπηρεσίες τους. Το Τμήμα Τύπου και Δημοσίων σχέσεων του Υπουργείου , παρακαλείται όπως να ενημερώσει όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Η Δ/νση Οργάνωσης, Απλούστευσης Διαδικασιών και Πληροφορικής παρακαλείται να αναρτήσει στην Ιστοσελίδα του Υπουργείου την παρούσα εγκύκλιο. Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα στα οποία κοινοποιείται το έγγραφο αυτό παρακαλούνται να προβάλουν το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά το Καπνίσματος μέσω των Δελτίων Ειδήσεων και της διοργάνωσης ειδικών εκπομπών. Κείμενα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στη αγγλική γλώσσα υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Π.Ο.Υ. και ειδικότερα στην ψηφιακή διαδρομή http://www.who.int/tobacco/wntd/en.

  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ, Α.Δ.Α: ΒΕΝ5Θ-9ΛΞ – Αριθ. Πρωτ. Δ.ΥΓ.5/Φ.Γ9/ΓΠοικ..44326
  • Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς
  • Πηγή: Υπουργείο Υγείας
Σχετικά άρθρα Ιατρική - Βιολογία
Aντιμετώπιση του καρκινικού πόνου 16 Απριλίου 2024 (Προηγούμενη δημοσίευση: http://www.pemptousia.gr/?p=396780) Οι Hui et al., (2014) περιγράφουν την πορεία μιας ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του καρκινικού πόνου και αναφέρουν ότι το πρώτο βήμα της πορείας αυτής είναι η λεπτομερής αξιολόγηση του πόνου. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν το σημείο εκδήλωσης του πόνου, τα χαρακτηριστικά του, οι παθοφυσιολογ...
Παθογενετικός μηχανισμός αναπτύξεως οστικών μεταστάσεων και πρόληψή τους 13 Απριλίου 2024 (Προηγούμενη δημοσίευση: http://www.pemptousia.gr/?p=396359) Η διαδικασία της ανάπτυξης οστικών μεταστάσεων είναι η εξής: α) Απελευθερώνονται νεοπλασματικά κύτταρα από την πρωτοπαθή εστία β) Τα κύτταρα αυτά εισέρχονται στα αγγεία και στα λεμφαγγεία γ) Τα κύτταρα διασπείρονται μέσω της κυκλοφορίας δ) Τα κύτταρα προσκολλώνται στη νέα θέση ε) Στ...
Oι οστικές μεταστάσεις του καρκίνου και ο πόνος που προκαλούν 8 Απριλίου 2024 (Προηγούμενη δημοσίευση: http://www.pemptousia.gr/?p=236604) Οι Sierko et al. (2019)  στηριζόμενοι σε προγενέστερες έρευνες, αναφέρουν ότι περίπου το 50% όλων των ασθενών με καρκίνο θα αναπτύξουν οστικές μεταστάσεις (Arcangeli et al., 2006). Η συχνότητα εμφάνισης οστικών μεταστάσεων εξαρτάται από τον τύπο του όγκου, με τον καρκίνο του μαστού, του ...
Καρκίνος και καρκινικός πόνος 1 Απριλίου 2024 (Προηγούμενη δημοσίευση: http://www.pemptousia.gr/?p=395601 ) Oρισμός του καρκίνου Στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία συναντάμε αρκετές προσεγγίσεις του όρου «καρκίνος», οι οποίες συγκλίνουν στο ότι με τον όρο αυτόν αποδίδεται ένα σύνολο ασθενειών ή διαταραχών, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η χωρίς έλεγχο διάδοση των καρκινικών κυττάρων είτε...
Η χρήση της ακτινοθεραπείας στον καρκινικό πόνο από οστικές μεταστάσεις στα πλαίσια της ανακουφιστικής φροντίδας 27 Μαρτίου 2024 Διαβάζοντας και μελετώντας τη βιβλιογραφία, πολλές δημοσιευμένες ανασκοπήσεις και παρακολουθώντας στην πράξη τις εφαρμογές της εξωτερικής ακτινοθεραπείας, έχει διαπιστωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί μεγάλη εξέλιξη της ακτινοθεραπείας και τα διάφορα σχήματα που χρησιμοποιούνται έχουν θεαματικά αποτελέσματα στην ανακούφιση και εξάλειψη τ...