Το έργο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης

30 Ιουλίου 2013

Έχουμε σήμερα την ξεχωριστή χαρά και τιμή να φιλοξενήσουμε τη Συνέντευξη που είχε την ευγενή καλοσύνη να μας παραχωρήσει 0 κ. Παπαδόπουλος Π. Ιωάννης, Μηχανικός Τ.Ε- Θεολόγος (Μ.Th. Δογματικής Θεολογίας) και Γραμματέας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, για το πολυσχιδές έργο που συντελείται εδώ και δεκαετίες στο σημαντικό αυτό Ίδρυμα.

header_photo_7

«Πεμπτουσία»: Πείτε μας, σας παρακαλούμε, κάποια πράγματα για την ιστορία του Ιδρύματος και για τον τρόπο διοίκησής του.

Ιωάννης Παπαδόπουλος: Η εκλογή και ενθρόνιση (1957) του Αρχιμανδρίτου Ειρηναίου (Γαλανάκη) ως Επισκόπου Κισάμου και Σελίνου (Κρήτης) σήμανε την απαρχή μιας δυναμικής προσπάθειας για ανακαίνιση του εκκλησιαστικού βίου, της μαρτυρίας και της διακονίας της Εκκλησίας σε πολλά επίπεδα. Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής ο Επίσκοπος (μετέπειτα Μητροπολίτης) Ειρηναίος και ο μαθητής του Αλέξανδρος Κ. Παπαδερός συνεργάσθηκαν εντατικά κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960, προκειμένου να ετοιμασθεί η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) ως ιδέα και τρόπος δράσης, ταυτόχρονα δε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι.Για την ανέγερση των πρώτων εγκαταστάσεων της ΟΑΚ η παρακείμενη ιστορική Ιερά Μονή Γωνιάς διέθεσε έκταση 60 στρεμμάτων σε φυσικό περιβάλλον που έχει χαρακτηριστεί με Διάταγμα ως “εξαιρέτου κάλλους”.

DSC03559 (1)

Οι οικοδομικές εργασίες άρχισαν το 1965 με την οικονομική βοήθεια που πρόσφερε η Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας, που θέλησε με τη συνδρομή αυτή να δοθεί ένα σημάδι μετάνοιας και καταλλαγής σε έναν τόπο έντονα δεμένο με τη Μάχη της Κρήτης (1941) και με βαρύτατες θυσίες για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Από την Πολιτεία η ΟΑΚ αναγνωρίστηκε ως «θρησκευτικό – κοινωφελές καθίδρυμα» με το καθεστώς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ). Με μεταγενέστερη απόφαση της Πολιτείας η ΟΑΚ αναγνωρίστηκε επίσης ως Μη-Κυβερνητική Οργάνωση (NGO).

Πνευματικός προστάτης της ΟΑΚ είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, το όνομα του οποίου μνημονεύεται σε κάθε ιεροτελεστία στο Ίδρυμα. Τα εγκαίνια της ΟΑΚ έγιναν στις 13 Οκτωβρίου 1968 με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, άλλων χριστιανικών παραδόσεων και Οργανισμών, των Πανεπιστημίων της χώρας και πλήθους λαού. Στην τότε καταναγκαστική ατμόσφαιρα του μονολόγου η Εκκλησία, δια της Ορθοδόξου Ακαδημίας, αντέταξε το δ ι ά λ ο γ ο. Στις 12 Νοεμβρίου 1995 ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εγκαινίασε το δεύτερο κτίριο της ΟΑΚ, με το οποίο το Ίδρυμα αναδείχτηκε σε ένα από τα πιο άρτια Συνεδριακά Κέντρα της Ελλάδας.

Το κτήριο αυτό χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο. Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης είναι κοινωφελές Ίδρυμα της κατηγορίας των Εθνικών Κληροδοτημάτων. Βρίσκεται σε κανονική αναφορά προς την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και τελεί υπό την πνευματική προστασία της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου. Η ΟΑΚ διοικείται από 10μελές Διοικητικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου (Ανδρονικάκη).

«Π»: Ποιες είναι οι κύριες δραστηριότητες της Ακαδημίας σήμερα;

Ι.Π.: Η βασική αποστολή της ΟΑΚ είναι η διαλογική μαρτυρία και η λειτουργική διακονία της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο ως εκ τούτου, είναι αφιερωμένη στην καλλιέργεια του πνεύματος του διαλόγου ανάμεσα στην Ορθοδοξία και στις άλλες ομολογίες και θρησκείες και γενικότερα ανάμεσα στην πίστη, την επιστήμη και τον πολιτισμό. Εμπνευσμένη από την πλατωνική παράδοση του συμφιλοσοφείν, η ΟΑΚ φιλοδοξεί να αποτελεί ένα χώρο διαλόγου και πνευματικής ανταλλαγής στη διακονία του Θεού και των ανθρώπων. Στις μέρες μας η Ακαδημία,

α. Οργανώνει και φιλοξενεί τοπικά, εθνικά και διεθνή συνέδρια με δική της πρωτοβουλία ή σε συνεργασία με Εκκλησίες, πανεπιστήμια ή άλλους οργανισμούς.

β. Αναπτύσσει ποικίλα προγράμματα και δράσεις εκπαιδευτικού και / ή πρακτικού χαρακτήρα (π.χ. σεμινάρια εισαγωγικά στην Ορθοδοξία, σεμινάρια αγιογραφίας, κρητικής γαστρονομίας και διατροφής, σεμινάρια για την Κρήτη, την ιστορία και τον πολιτισμό της).

γ. Παράγει επιστημονικό έργο στους τομείς της θεολογίας και του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναφερθεί ότι η ΟΑΚ έχει ιδρύσει το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας, όπου υπάγεται ένα σημαντικό Μουσείο Κρητικών Βοτάνων, στις συλλογές του οποίου φυλάσσονται περισσότερα από 8.500 είδη φυτών της Κρήτης.

«Π»: Ποια είναι η απήχηση που έχει η Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης στο εξωτερικό; Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο αντίκτυπος αυτής της αίγλης για τη χώρα μας;

Ι.Π.: Από το παρελθόν έχουν δημιουργηθεί σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης με σημαντικά ιδρύματα και ινστιτούτα του εξωτερικού. Η ΟΑΚ συνεργάζεται με όλους τους παγκόσμιους φορείς και διεθνείς οργανώσεις με σκοπό, όπως τονίσαμε, την από κοινού υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικού και παιδευτικού χαρακτήρα. Το γεγονός και μόνο αυτό της δημιούργησε δυνατές συνδέσεις και δεσμούς με το εξωτερικό ώστε η ΟΑΚ να απολαμβάνει σήμερα το σεβασμό και θαυμασμό κάθε επιστημονικής και όχι μόνο κοινότητας.

     Η Ακαδημία γίνεται με τον τρόπο αυτό ένας ιδιαίτερα καλός πρεσβευτής για την χώρα μας, με τη διαρκή παρουσία των στελεχών της τόσο στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εκκλησιών αλλά και σε άλλες κοινότητες  και διεθνή φόρα, ενώ τονώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την δημόσια εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό.

«Π»: Τι είδους σχέσεις έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και της Ακαδημίας;

Ι.Π.: Η στήριξη του Ιδρύματος από την τοπική κοινωνία υπήρξε ομόθυμη από την αρχή της ιδρύσεώς της και συνεχίζεται διηνεκώς. Σε κάθε βήμα της Ακαδημίας, ο γηγενής πληθυσμός στηρίζει την προσπάθειά της είτε με την παρουσία του στις εκδηλώσεις της, είτε με την ουσιαστική βοήθειά του, καλύπτοντας κάποιες υλικές ανάγκες της.

   Από την άλλη πλευρά, η Ακαδημία Κρήτης ενίσχυσε με την παρουσία της, την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα την ντόπια οικονομία με εμφατικό τρόπο. Δηλωτικό της στήριξης αποτελεί το γεγονός ότι πριν την έναρξη λειτουργίας της ΟΑΚ στην περιοχή του Κολυμπαρίου υπήρχε μόνο το μοναστήρι της Ι.Μ.Γωνιάς και μια – δυο οικογενειακές επιχειρήσεις. Λίγα χρόνια μετά την λειτουργία της ΟΑΚ δημιουργήθηκαν τα πρώτα καταλύματα και κατόπιν  οι πρώτες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ώστε σήμερα να κάνουμε λόγο για ένα καλά οργανωμένο και γοργά αναπτυσσόμενο θέρετρο.

«Π»: Σας ευχαριστούμε πολύ!

Ι.Π.: Σας ευχαριστώ κι εγώ!

[Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες για το έργο της Ακαδημίας, βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα της: http://www.oac.gr/]