Θεοσοφία: ένα σύνολο ετερόκλητων θρησκευτικών δοξασιών
27 Νοεμβρίου 2019Για την Μπλαβάτσκυ και τους οπαδούς της ενώ η θεοσοφική εταιρεία κατέχει το σύνολο της αλήθειας οι επιμέρους θρησκείες κατέχουν μόνο ψήγματα αυτής της αλήθειας[1] καθώς, όπως η ΆννυΜπεζάντ υποστηρίζει, η θεοσοφική εταιρεία είναι ο βράχος από τον οποίο λαξεύτηκαν οι θρησκείες, το στόμιο του φρέατος από τον οποίο άντλησε η κάθε θρησκεία ένα μέρος της αλήθειας[2]. Αν και η εν λόγω οργάνωση δέχεται κάθε θρησκεία ως μια έκφραση της θείας σοφίας[3] όμως το σύνθημα της θεοσοφικής εταιρίας είναι ότι ουδεμία θρησκεία είναι υπερτέρα της αλήθειας το οποίο σημαίνει ότι καμία θρησκεία δεν είναι ανωτέρα της θεοσοφικής εταιρείας.
Εφόσον για τα μέλη της το σύνολο της σοφίας και της αλήθειας κατέχεται από τη θεοσοφική εταιρεία, οι θρησκείες κατέχουν κομμάτια της αλήθειας και κατά συνέπεια καμία από τις θρησκείες δεν μπορεί να διεκδικεί αποκλειστική κατοχή της αλήθειας παρά μόνο η θεοσοφική εταιρεία![4]. Γι΄ αυτό το λόγο υποστηρίζουν ότι η οργάνωσή τους μπορεί να ερμηνεύσει τις θεμελιώδεις αλήθειες που αποτελούν τη βάση όλων των θρησκειών[5]. Μάταια υποστήριζε η Μπλαβάτσκυ ότι οι ανήκοντες στη θεοσοφική εταιρεία τους μπορούν ταυτόχρονα να είναι πιστά μέλη της θρησκείας τους διότι η θεοσοφική εταιρεία είναι δήθεν απελευθερωμένη από θρησκευτικές προκαταλήψεις και ενάντια στο δογματισμό[6]. Η ανήλεη κριτική που ασκεί εναντίον του Χριστιανισμού συνηγορεί περί του αντιθέτου[7].
Αυτό όμως που οι οπαδοί της θεοσοφικής εταιρείας θεωρούν ως αιώνια αλήθεια και αρχαία σοφία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια επιλεκτική συλλογή, συγκερασμός αυθαίρετος[8] και ερμηνεία άνευ λογικών προϋποθέσεων, θρησκευτικών δοξασιών και αντιλήψεων από θρησκείες και θρησκευτικοφιλοσοφικά συστήματα όπως ο Ερμητισμός[9], οι αρχαίες μυστηριακές θρησκείες[10], ο Ιουδαϊκός μυστικισμός (Καμπαλά)[11], ο Γνωστικισμός[12], ο Νεοπλατωνισμός[13], ο Χριστιανισμός, έτσι όπως ερμηνεύτηκε από τους Γνωστικούς[14]. Αυτή όμως η θρησκεία η οποία επηρέασε τη θεοσοφική εταιρεία σε μέγιστο βαθμό, όπως τονίζει ο αείμνηστος καθηγητής Παναγιώτης Τρεμπέλας, είναι ο Ινδουισμός[15] και το πνευματικό του τέκνο ο Βουδισμός. Και όλα τα παραπάνω συμπλεκόμενα με ένα πλήθος μυθολογικών στοιχείων αλλά και με θρησκευτικές πρακτικές όπως η Μαγεία[16], διότι για την Μπλαβάτσκυ η Μαγεία είναι πνευματική Σοφία όταν χρησιμοποιείται για αγαθούς σκοπούς, δηλαδή η λευκή Μαγεία[17].
Οι ιδρυτές λοιπόν της θεοσοφικής εταιρείας και οι μετέπειτα οπαδοί τους συγκέρασαν ένα σύνολο ετερόκλητων θρησκευτικών δοξασιών, τις ερμήνευσαν με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να υποστηρίζουν τις προσωπικές θρησκευτικές απόψεις τους, τις εμπλούτισαν με ένα πλήθος μυθολογικών στοιχείων και αυτές τις ονόμασαν «αρχαία σοφία»,«σοφία των θείων όντων» ή «αιώνια αλήθεια» η οποία δήθεν υπάρχει από την αρχή της εμφανίσεως του ανθρώπου και αποτελεί τη βάση όλων των θρησκειών. Μάταια η Μπλαβάτσκυ διατεινόταν ότι το θρησκευτικό σύστημα που δημιούργησε δεν ήταν θρησκεία[18] καθώς το γεγονός ύπαρξης δομής, ιεραρχίας και κανόνων, που έχει η θεοσοφική εταιρεία αποδεικνύουν ότι είναι θρησκεία.Ουσιαστικά δημιούργησε μια νέα θρησκεία εξοβελίζοντας τον προσωπικό Θεό της Βίβλου που αποκαλύπτεται στην Κτίση και την Ιστορίακαι αντικαθιστώντας τον από ένας πλήθος πνευματικών και θεϊκών όντων τα οποία δήθεν αποκαλύπτουν στους ανθρώπους την γνώση της θεϊκής σοφίας. Δημιούργησε μια θρησκεία όπου το πρόσωπο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού απογυμνώνεται από τον απολυτρωτικό του χαρακτήρα και τίθεται επί της ίδιας αξίας με άλλους διδασκάλους της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων θεωρείται και η Μπλαβάτσκυ.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ
Παραπομπές: