Προσβάσιμη σελίδα

Μουσική και Ψυχολογία-Πρόγραμμα (2/2/2020, Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης)

Η ψυχή παράγει μουσική με τις βαθύτερες χορδές της, που δεν θα μπορούσαν με λόγια να εκφράσουν όλο τον εσωτερικό της διάλογο. Ο συνθέτης μιλά με τη μουσική στον εαυτό του και αφήνει αυτόν τον διάλογο να ακούγεται παντού, να περνά τα όρια του χρόνου και να γίνεται η μόνη οικουμενική γλώσσα που δεν παύει να μιλά στην καρδιά των ανθρώπων όλους τους αιώνες.

Ο μυστικός λόγος της μουσικής είναι απέραντος, ατέλειωτος, αδέσμευτος, αχώρητος και ακούγεται από τα ατέρμονα βάθη της ψυχής μέσα στον νου και την καρδιά πηγαίος και αυτούσιος, χωρίς να τον δεσμεύουν οι λέξεις. Η μουσική είναι η μόνη είσοδος στους μυστικούς θαλάμους της ψυχής. Εκεί ακούγεται η καρδιά του συνθέτη και ερμηνεύεται η σκέψη και η ζωή του. Εκεί ακούγονται οι διακυμάνσεις της ψυχής του και φαίνεται ο πόνος και η χαρά του, ο ενθουσιασμός και η αγωνία του, η δίψα του για τη ζωή και η αναμονή του τέλους.

Η μουσική και η ψυχολογία συνεργάζονται στην έκφραση και τη γνώση της ψυχής. Η μουσική μιλά και η άλλη ακούει. Και οι δύο ερμηνεύουν, φωτίζουν και αποκαλύπτουν τις βαθύτερες πηγές των ανθρώπινων βιωμάτων και βοηθούν στην κατανόηση του πολυδιάστατου χαρακτήρα της ανθρώπινης υπόστασης.

Στην ημερίδα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης «Μουσική και ψυχολογία», εκλεκτοί επιστήμονες και ειδήμονες των δύο χώρων θα οδηγήσουν αρμονικά τα βήματά μας μέσα από το πεδίο της μουσικής στα μεγαλειώδη βάθη της ανθρώπινης ψυχής.

Για το πρόγραμμα πατήστε εδώ

 

Ημέρα: Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Έναρξη: 10.30

Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

 

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
«Σήμερον ὁ ἅδης στένων βοᾶ»-Ιδιόμελο Εσπερινού Αναστάσεως
Λόγος και Μέλος: Μεγάλη Παρασκευή
Λόγος και Μέλος: Μεγάλη Τετάρτη
Ευλογητάρια της Μ. Παρασκευής (Άρχων Πρωτοψ. Παν. Νεοχωρίτης)
Εγκώμια Επιταφίου Θρήνου, μέλος Γ. Ραιδεστηνού (Χορός Ψαλτών «Συνηχούντες»)