Επιστήμονες ιατροί κατά τα έτη της Ελληνικής Επαναστάσεως

29 Ιανουαρίου 2021

Κατά τα έτη της εθνικής ανεξαρτησίας εκ του τουρκικού ζυγού υπήρχον ιδιώται επιστήμονες ιατροί, πολλοί των οποίων είχον σπουδάσει εις πανεπιστήμια της Δύσεως και κυρίως της Ιταλίας , καλούμενοι και ιατροφιλόσοφοι, γενόμενοι αντικείμενον ιδιαιτέρου σεβασμού υπό της κοινωνίας και των αρχών, φέροντες το προνόμιον της ελευθέρας επιλογής της ενδυμασίας των.

Η ιατρική επιστήμη, ως γνωστόν, ήτο η προσφιλεστέρα επιστήμη διά τους δυναμένους να σπουδάσουν εις το εξωτερικόν, λόγω της αμέσου χρησιμότητος της και των εμφανών αναγκών, διά την ορθήν περίθαλψιν των ασθενών, εις την υπό ζυγόν ευρισκομένην Ελλάδα .

Η επιλογή των πανεπιστημίων της Ιταλίας διά σπουδάς των Ελλήνων, δεν οφείλετο μόνον εις την γειτνίασιν των χωρών, αλλά κυρίως εις το γεγονός ότι εις τα Ιταλικά πανεπιστήμια εδίδαξαν διαπρεπείς Έλληνες λόγιοι προ της αλώσεως και μετά την άλωσιν της Κωνσταντινουπόλεως, με αποτέλεσμα αφ’ ενός μεν την ταχείαν επιστημονικήν άνθισιν των πανεπιστημίων της Ιταλίας, τα οποία κατ’ ουσίαν προείχον, εν μέσω των ετέρων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, αφ’ ετέρου δε την ακμαίαν διατήρησιν του ελληνικού πνεύματος και της Αριστοτελικής κυρίως παραδόσεως εις αυτά . Ιδιαιτέρως το Πανεπιστήμιον της Πάδοβας, το οποίον παρείχεν θρησκευτικήν ελευθερίαν (Patavina libertas), απομακρυνθέν από την άμεσον επιρροήν της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ευλόγως προσήλκυεν τους Ορθοδόξους Έλληνας, οι οποίοι δεν ήθελον να σπουδάζουν εντός της παπικής ατμοσφαίρας .

Πολλοί εκ των ιατρών, ιδίως εις την Πελοπόννησον ήσαν επτανήσιοι, προερχόμενοι κυρίως εκ της Ζακύνθου, της Κεφαλληνίας ή της Κερκύρας, ολίγοι δε ήσαν ξένοι .

Η συμβολή των ιατρών ήτο ιδιαιτέρως πολύτιμος κατά την διάρκειαν επιδημιών ή πανδημιών, αι οποίαι ουχί σπανίως ενέσκηπταν εις την χερσαίαν Ελλάδα και τας νήσους.

Εν μέσω των συχνών ασθενειών, αι οποίαι αντιμετωπίζοντο υπό των επιστημόνων ιατρών, αναφέρονται τα διαρροϊκά σύνδρομα, η κεφαλαλγία, ο ίλιγγος, η ζάλη (σκοτούρα), τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (κόλπος), η διφθερίτις, αι ρευματικαί παθήσεις, η φυματίωσις και ο τυφοειδής πυρετός. Συχνά θεραπευτικά μέτρα ήσαν η δίαιτα και η λουτροθεραπεία.

Πολλοί εκ των ιατρών, των σπουδασάντων εις την Δύσιν, συγχρόνως προς την άσκησιν της επιστήμης των, μετέφραζαν συγγράμματα , δημοσίευαν άρθρα και ησχολούντο μετά της πολιτικής και της διπλωματίας, προσπαθήσαντες να διαδραματίσουν σημαντικόν ρόλον εις την πολιτικήν και διοικητικήν συγκρότησιν της απελευθερουμένης Ελλάδος.

Οι επιστήμονες Ιατροί καθίσταντο, εν τω συνόλω των, «κήρυκες του υπέρ της πατρίδος και της παιδείας έρωτος και έκαστος οίκος εχρησίμευεν αυτοίς ως καθηγητική έδρα και εκάστη οικογένεια ως ακροατήριον» όπως ευστόχως αναφέρει ο Νερούλο.

(Απόσπασμα από το άρθρον Σταύρος Ι. Μπαλογιάννης «Η ιστορία της Ιατρικής εις την Ελλάδα, ιδίως κατά τους Χρόνους της Τουρκοκρατίας και της Ελληνικής Επαναστάσεως»)

Σχετικά άρθρα 1821-2021: Ανάσταση του Γένους
25η Μαρτίου 1821, Ο Ευαγγελισμός και οι Άνθρωποι του Θεού έφεραν το Πάσχα της ελευθερίας 25 Μαρτίου 2024 Πάνω ο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», κάτω και από αριστερά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Άγιος Αλέξιος ο Άνθρωπος του Θεού και ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός  «... με ήλθαν γράμματα από τον Υψηλάντη διά να είμαι έτοιμος, καθώς και όλοι οι εδικοί μας. 25 Μαρτίου ήτον η ημέρα της γενικής επαναστάσεως». Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Με την πτώση της Κωνστ...
«Ο Άνθρωπος του Θεού», ο ευλογών την Ελληνική Επανάσταση 17 Μαρτίου 2024 Η παρουσία της Υπερευλογημένης Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας στο σώμα της Εκκλησίας είναι αναμφισβήτητη, αυτή είναι «ἡ προστασία τῶν Χριστιανῶν ἡ ἀκαταίσχυντος καί ἡ μεσιτεία πρός τόν Ποιητήν ἡ ἀμετάθετος»(Κοντάκιον, Ἦχος β΄). Η Παναγία έλαβε το Άγιον Όρος από τον Υιό και Θεό της ως κλήρο δικό της κατά τον Ζ΄ ή Η΄ αιώνα σύμφωνα με ...
Νικολάου Γύζη: Η Δόξα των Ψαρών 20 Ιουνίου 2023 Με το έργο του αυτό, ο Γύζης συμπορεύεται με τον Σολωμό. Είναι και οι δυό τους εκφραστές του ιδεώδους της αθάνατης δόξας, που -δυστυχώς- είναι το τίμημα ελαχίστων, διότι λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να την εννοήσουν και να την εκτιμήσουν. Το έργο αυτό εντάσσεται στο σύνολο των θεμάτων που έχει εκτελέσει ο Γύζης, και τα οποία είχαν αποκλειστικές α...
Στρατηγός Μακρυγιάννης: Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ συνεχιστής του Ρήγα! 10 Απριλίου 2023 (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος) Απόσπασμα από το έργο "Στρατηγού Μακρυγιάννη, Απομνημονεύματα". Μεταγραφή από το πρωτότυπο Γιάννης Βλαχογιάννης, επεξεργασμένη από τον καθηγητή Γιάννη Καζάζη.   Εδώ εις Αθήνα ήρθε ένας πρωτοεταιρίστας Λουκάς Λιονταρίδης , προκομμένος άνθρωπος. Πιαστήκαμεν φίλοι. Τον ρώτησα δια τον πατέρα της λευτεριάς μας, το...
Οι γυναίκες στη φλόγα της επανάστασης 25 Μαρτίου 2023 Παρακολουθήστε ένα εμπεριστατωμένο αφιέρωμα του ΓΕΛ Νέας Περάμου Αττικής για τις Ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Οι πρωτεργάτες της ελληνικής επανάστασης του 1821 απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν κυρίως άντρες. Ωστόσο  πολλές γυναίκες συνέβαλαν σημαντικά σε όλη τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα, με τα δικά τους μέσα και τ...