Όσιος Εφραίμ, Για τη δύναμη της προσευχής μας υπέρ των κεκοιμημένων!

26 Φεβρουαρίου 2022

Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης (1912-1998).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Γράφει ο καθηγητής Γεώργιος Κρουσταλάκης:
[…] Ζήτησα να μας μιλήσει [ο όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης] για τη δύναμη της προσευχής μας υπέρ των κεκοιμημένων. Εάν αυτή μπορεί να επηρεάσει την πνευματική τους κατάσταση, σε δύσκολες μάλιστα περιπτώσεις.

Ο Γέροντας απήντησε ως εξής:

«Μεταβάλλουμε και Την κρίση του Θεού»!
Εάν ο κεκοιμημένος δεν είναι καλά, η προσευχή μας μπορεί να τον σηκώσει πιο ψηλά.

Εάν είναι κολασμένος, μπορούμε να τον σώσουμε.

Εάν είναι σεσωσμένος, μπορούμε να τον προχωρήσουμε πιο κοντά στον Χριστό.

Οι Άγιοι μεταβιβάζονται από δόξα σε δόξαν, σε δόξαν, το λέει και ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος.

Εάν τώρα, ένας κολασμένος έχει πέντε βαθμούς κόλαση, με την προσευχή μας και με την λειτουργία και με την ελεημοσύνη, τα μνημόσυνα, τα κόλλυβα, ισχύουν κι αυτά, μπορεί να τον φέρει σε τέσσερις, τρεις, δύο, ένα, μηδέν βαθμούς.

Μπορεί να τον σώσει.

Αλλά ένας άνθρωπος, ο όποιος είναι φτωχός και δεν μπορεί να κάνει μια λειτουργία, ένα μνημόσυνο, μπορεί και με την προσευχή του, με το κομποσχοινάκι του, να επιτύχει το ίδιο, δηλαδή να σώσει το πρόσωπο αυτό.

Εάν αυτός ο άνθρωπος είναι σεσωσμένος, να πούμε, στον πρώτο βαθμό, μπορεί με την προσευχή του να τον βάλει στον δέκατο βαθμό.

Εάν είναι δέκα, μπορεί με τις λειτουργίες, τις ελεημοσύνες, να τον βάλει πιο κοντά στον Χριστό, πιο κοντά, πιο κοντά, εάν είναι βέβαια σεσωσμένος.

Επίσης, και αυτός ο σεσωσμένος μπορεί να προσεύχεται και για μας, τους επί γης. Όπως οι άγιοι Άγγελοι μας βοηθούν και στους αγίους Πατέρες εφανερώνοντο και διέλυαν πολλά προβλήματα, έτσι κι εκείνοι οι πεθαμένοι, εάν είναι σεσωσμένοι, προσεύχονται και για μας. Όπως κι εμείς προσευχόμαστε γι’ αυτούς».

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητή Γεωργίου Κρουσταλάκη, «Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης, Ο Θεολόγος και Παιδαγωγός της ερήμου», των εκδόσεων Εν πλω.