Προσβάσιμη σελίδα

Χορωδίες ψαλτών, κορυφαίοι Πρωτοψάλτες και Δάσκαλοι στο 1ο Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους-

Στον υποβλητικό χώρο του Μεγάρου Δούκισσας Πλακεντίας, στο 1ο Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους του Δήμου Πεντέλης, που τελεί σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αθηναίων, από τις 12 Σεπτεμβρίου και για μια εβδομάδα, χτυπάει η καρδιά της εθνικής μουσικής παράδοσης.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος διοργανώνει μια εβδομάδα γεμάτη εκδηλώσεις, που σχεδίασε και υλοποιεί ο Προέδρος Κωνσταντίνος Πολίτης, με επίκεντρο τον μακραίωνο και διαχρονικό διάλογο της βυζαντινής μουσικής – ψαλτικής τέχνης (επίσημα αναγνωρισμένου Στοιχείου του Διεθνούς Αντιπροσωπευτικού Καταλόγου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO) με την μουσική παράδοση της Ρωμιοσύνης, όπως αυτός διαχρονικά υφάνθηκε στα «στημόνια» των αλησμόνητων πατρίδων (Σμύρνη, Πόντος, Καππαδοκία) και κουβαλήθηκε μέσα στις αποσκευές των εκατομμυρίων ξεριζωμένων, εκατό χρόνια πριν.

Η «Βυζαντινή» Πεντέλη, τόπος μοναστηριών και αγιασμάτων, θρύλων και παραδόσεων, με πρωτοβουλία της Δημάρχου Πεντέλης κ. ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΕΧΑΓΙΑ φιλοξενεί τις ΗΜΕΡΕΣ ΑΫΛΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ – ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, φεστιβάλ – θεσμό της ψαλτικής τέχνης, που διοργανώνεται για Πέμπτη χρονιά, αναδεικνύοντας την προσφυγική υπόσταση της βυζαντινής μουσικής (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Τραπεζούντα). Χορωδίες ψαλτών, κορυφαίοι Πρωτοψάλτες και Δάσκαλοι, λαμπροί εκπρόσωποι της νέας γενιάς της ψαλτικής, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Χάρη Συμεωνίδη, διαλέγονται με κορυφαίους παραδοσιακούς μουσικούς, ερευνητές και ερμηνευτές και παρουσιάζουν την «ομοούσια και αδιαίρετη», ζωντανή και συνεχώς εξελισσόμενη μουσική παράδοση.

Τη Δευτέρα 12/09/2022 και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας «ΣΜΙΛΗ KAI MNHMH» της Υπηρεσίας Συντήρησης Έργων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και της Διαδραστικής Έκθεσης «ΨΗΦΙΔΕΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ που επιμελήθηκε ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Μεσσηνίας και ο Κωνσταντίνος Σιάχος, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο χώρο του Μεγάρου.

Αμέσως μετά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει (με ελεύθερη είσοδο) την πρώτη εκδήλωση της σειράς με τίτλο Το σπίτι μου στο Αϊβαλί- Μουσική Παράσταση για
τη Σμύρνη.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τραγούδια που αναφέρονται στη Σμύρνη από τους ψάλτες και τραγουδιστές Χάρη Συμεωνίδη και Γρήγορη Κακούρη. Θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα με υπέροχους βυζαντινούς ύμνους, από τη Χορωδία «Εν Ψαλτηρίω» σε διεύθυνση του Κωνσταντίνου Φωτοπούλου. Πρόκειται για μια χορωδία που από το 2008, εντρυφά στο ύφος και στο πνεύμα κάθε εποχής και συνθέτη της ψαλτικής τέχνης, έχοντας ως βάση τη γραπτή αλλά και την προφορική παράδοση των σπουδαιότερων ψαλτών του 20ου αιώνα.

Οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των μελών της χορωδίας, το κοινό ψαλτικό υπόβαθρο, το πολύ υψηλό ψαλτικό επίπεδο, οι πρόβες και οι ατέλειωτες ώρες συμψαλμωδίας σε ιερές ακολουθίες, είναι στοιχεία που εγγυώνται μία υποδειγματική παρουσίαση των ύμνων.

Στη συνέχεια η μικρασιάτισσα τραγουδίστρια Μαρίνα Μανωλάκου με την ορχήστρα του Μανώλη Καρπάθιου θα ερμηνεύσει παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μικρασιάτικα τραγούδια, σε στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη και μουσική του Μανώλη Καρπάθιου, όπου ανατολίτικοι ήχοι μέσα σε νέες δημιουργίες δημιουργούν νοητές γέφυρες της παράδοσης με το σήμερα.

Σε ρόλο της Αφηγήτριας η Ρηνιώ Κυριαζή, διακεκριμένη ηθοποιός – δασκάλα υποκριτικής, θα μας μεταφέρει στο ιστορικό πλαίσιο των τελευταίων ημερών της Ελληνικής Σμύρνης.

Λεπτομέρειες βλέπε εδώ

 

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Μουσικές Φυλλάδες Αγ. Γεωργίου του Τροπαιοφόρου (6/4/2024)
«Ἰδού σκοτία καί πρωΐ» Γεωργίου Πήλελη, Πρωτοψάλτου Ιωαννίνων
Λόγος και Μέλος: Μεγάλο Σάββατο
«Σήμερον ὁ ἅδης στένων βοᾶ»-Ιδιόμελο Εσπερινού Αναστάσεως
Λόγος και Μέλος: Μεγάλη Παρασκευή