Άγιοι της Μονής Κουτλουμουσίου

14 Ιουλίου 2023

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης
Λόγος Εγκωμιαστικός,
Περί πάντων των Οσίων και Αγίων Πατέρων των εν τω Αγίω Όρει του Άθω λαμψάντων

Μέρος β’

Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=376976

Άγιος Οσιομάρτυρας και Ιερομάρτυρας Κυπριανός.

 

(ϛ’). Ας υπάγωμεν εις την Ιεράν Μονήν του Κουτλουμουσίου.
Και εδώ ευρίσκομεν τον Άγιον Οσιομάρτυρα και Ιερομάρτυρα Κυπριανόν, όστις εξ Αγράφων ων, και εν τω Κουτλουμουσιανώ κελλίω του Αγίου Γεωργίου ενασκούμενος, ύστερον, από την θείαν αγάπην πυρποληθείς, επόθει να λάβη τον υπέρ Χριστού μαρτυρικόν θάνατον.

Απελθών λοιπόν εις Θεσσαλονίκην, και τον Χριστόν κηρύξας ενώπιον των Αγαρηνών, και την θρησκείαν αυτών απελέγξας, εδάρη και απελύθη.

Εκείθεν απήλθεν εις Κωνσταντινούπολιν, και παρασταθείς έμπροσθεν του βεζύρη και ομολογήσας με μεγάλην ανδρείαν το μυστήριον της Αγίας Τριάδος, και μη τε με κολακείας δελεασθείς μήτε με φοβερισμούς δυσωπηθείς, τελευταίον απετμήθη την κεφαλήν ο αοίδιμος εις το Φανάρι, εν έτει ͵αχοθ’ (1679). Συνέγραψε δε το μαρτύριον αυτού Ιωάννης ο Καρυοφύλλης.

 

Εδώ εις την Σκήτην του Κουτλουμουσίου ευρίσκομεν και τον Οσιομάρτυρα Γεράσιμον τον εκ Καρπενησίου καταγόμενον.
Ούτος εν παιδική ηλικία αρνησάμενος την ευσέβειαν, ήλθε, μετά ταύτα εις αίσθησιν του κακού, και αναχωρήσας κρυφίως εκ της βασιλευούσης κατήντησεν εις το Άγιον Όρος και υπετάγη εν ταύτη τη Σκήτη εις τινα ενάρετον Ιερομόναχον Κύριλλον ονόματι.

Είτα επανελθών εις Κωνσταντινούπολιν, και ομολογήσας παρρησία την ευσεβήν Πίστιν, απετμήθη την κεφαλήν, βασανισθείς πρότερον ασπλάγχνως επί δεκαπέντε ημερονύκτια.

 

Από τον «Μέγα Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας», τόμος ιδ’, Πεντηκοσταρίου.