Άγιοι της Ιεράς Μονής Διονυσίου (β’ μέρος)

8 Ιουλίου 2023

Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης
Λόγος Εγκωμιαστικός,
Περί πάντων των Οσίων και Αγίων Πατέρων των εν τω Αγίω Όρει του Άθω λαμψάντων

Μέρος β’

Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=376857

Τι δε να λέγωμεν διά τον Όσιον Φιλόθεον, όστις παιδίον ων ηχμαλωτίσθη από τους Ισμαηλίτας [του Τούρκους], και ελευθερωθείς από την φυλακήν δι’ οπτασίας της Θεοτόκου, πρώτον μεν ήσκησεν εν τινι Μοναστηρίω της Νεαπόλεως, ύστερον δε ελθών εις το Όρος εκάθισεν εις το Μοναστήριον του Διονυσίου.

Είτα προσποιηθείς ότι είναι βωβός, εξήλθεν από το Μοναστήριον, και ησυχάσας πλησίον αυτού, ηγωνίζετο υπέρ άνθρωπον, μεταβάς δε εις άλλον τόπον του Όρους, εκεί ετελείωσεν αγιοπρεπώς την ζωήν του, προορατικού χαρίσματος αξιωθείς, και παραγγείλας εις τους μαθητάς του να μη τον θάψωσιν, αλλά να τον ρίψωσιν εις το δάσος, όπου αλιεύς τις ευρών την αγίαν αυτού Κάραν ως άστρον λάμπουσαν, την απέδωκεν εις τους μαθητάς του δι’ οπτασίας του Αγίου.

Ενταύθα ευρίσκομεν και τρεις ακόμη Οσιομάρτυρας, τον Άγιον Χριστοφόρον, τον Άγιον Γεννάδιον και τον Άγιον Ιωσήφ. Και ο μεν Χριστοφόρος, εξ Αδριανουπόλεως καταγόμενος, ήτο ράπτης το επάγγελμα. Αλλ’ επειδή αιφνιδίως επτώχευσεν, είπε λόγον τινά μετ’ αδιαφορίας εις τινα φίλον του Αγαρηνόν, ότι δήθεν θα αλλάξη φύλον [φυλή]. Τούτο μαθόντες οι του σκότους υιοί, μετά βίας περιέτεμον αυτόν [του έκαναν περιτομή με το ζόρι].

Εκ τούτου αναχωρήσας κρυφίως εις το Άγιον Όρος εγένετο δόκιμος Μοναχός εν ταύτη τη ιερά Μονή [Ιερά Μονή Διονυσίου]. Είτα λαβών άδειαν επανήλθεν εις τα ίδια, και ομολογήσας την ευσέβειαν, εξεφαύλισε [ενέπαιξε, κοροΐδεψε] την του Μωάμεθ πλάνην. Όθεν [γι’ αυτό] φυλακισθείς, ραβδίζεται καθημερινώς ημέρας οκτώ, είτα καταδικάζεται εις σφαγήν.

Πορευομένου δε εις τον τόπον της καταδίκης, ήστραπτε το πρόσωπον αυτού, και έψαλλε το Χριστός ανέστη. Απεκεφαλίσθη δε τη Τρίτη της Διακαινησίμου. Επί τρεις δε ημέρας φως ουράνιον κατήρχετο εις το άγιον Λείψανον.

Ο δε Άγιος Γεννάδιος έλαβε τον στέφανον του μαρτυρίου εν Κωνσταντινουπόλει αποτμηθείς την κεφαλήν και ο Άγιος Ιωσήφ εις Αδριανούπολιν, υποστάς τον δι’ αγχόνης θάνατον.

Συνέχεια εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=377402

 

Από τον «Μέγα Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας», τόμος ιδ’, Πεντηκοσταρίου.