Άγιοι Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους

7 Ιουλίου 2023

Άγιος Διονύσιος κτίτορας της Ιεράς Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης
Λόγος Εγκωμιαστικός,
Περί πάντων των Οσίων και Αγίων Πατέρων των εν τω Αγίω Όρει του Άθω λαμψάντων

Μέρος β’

Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=376424

 

(ε’). Ας υπάγωμεν [πάμε] εις την ιεράν και Βασιλικήν Μονήν του Διονυσίου [του Αγίου Όρους]· και εδώ ευρίσκομεν πρώτον τον Άγιον Διονύσιον, όστις ασκήσας πρότερον κατά μόνας επάνω εις το βουνόν, εις τον καλούμενον παλαιόν Πρόδρομον, ύστερον δι’ οπτασίας θείου φωτός έκτισε την Μονήν του Βαπτιστού Ιωάννου, την επονομαζομένην εις το όνομά του, με έξοδα του βασιλέως Αλεξίου του Κομνηνού, ούτινος και το άγιον Λείψανον ετέλεσε πολλά θαύματα.

 

Εδώ ετελείωσε και ο πνευματοφόρος εκείνος και θεοφόρος Δομέτιος, ο συνασκητής και φίλος του Αγίου Διονυσίου, όστις ποιμήν και Ηγούμενος της αυτής Μονής εχρημάτισεν.

 

Εδώ έλαμψεν ως αστήρ φαεινότατος και ο Άγιος Νήφων, όστις αφ’ ου έγινε Μοναχός και Ιερομόναχος εις το αυτό Μοναστήριον, και αφ’ ου εφάνη ως στύλος ουράνιος γεμάτος φως, το οποίον ανέβαινεν έως του ουρανού, όταν ο Άγιος προσηύχετο, ύστερον έγινε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, και από Θεσσαλονίκης έγινε και Πατριάρχης δύο φοράς.

Πορευθείς δε εις Βλαχίαν, εφώτισεν αυτήν με τας θείας και χρυσάς του διδασκαλίας, και την εστόλισε με τα χριστιανικά ήθη και τας αρετάς, ήτις ήτο πρότερον γεμάτη από κακίας. Μετά δε ταύτα ελθών αγνώριστος εις το αυτό Μοναστήριον, έγινεν επιστάτης των ημιόνων [των μουλαριών]· δι’ οπτασίας όμως του θείου Προδρόμου φανερωθείς εις τον Ηγούμενον, παρέμεινε του λοιπού εν αυτώ ησυχάζων· ετελείωσε δε εκεί την ζωήν του με πολλά θαύματα, αφήνων εις το Μοναστήριον θησαυρόν ανέκλειπτον τα άγια αυτού Λείψανα, ουράνιον ευωδίαν εκπέμποντα και θαύματα εργαζόμενα.

 

Εις το Μοναστήριον του Διονυσίου ευρίσκομεν και τους δύο Οσιομάρτυρας, Μακάριον και Ιωάσαφ, τους μαθητάς του Αγίου Νήφωνος, οίτινες φλεγόμενοι υπό της θείας αγάπης, και λαβόντες τας ευχάς του Αγίου, ο μεν Μακάριος επήγεν εις Θεσσαλονίκην, και κηρύξας παρρησία τον Χριστόν ως Θεόν αληθινόν ενώπιον των Αγαρηνών, έλαβε διαφόρους βασάνους, και ούτω απετμήθη την κεφαλήν, εν έτει ͵αφκζ’ (1527).

 

Ο δε Ιωάσαφ, μετά την κοίμησιν του Αγίου, απελθών εις Κωνσταντινούπολιν, και κηρύξας παρρησία το μυστήριον της Αγίας Τριάδος, εβασανίσθη πρότερον διαφόρως, ύστερον δε απετμήθη την κεφαλήν, εν έτει ͵αφλϛ’ (1536).

 

Εδώ ευρίσκομεν ακόμη και τον αγιώτατον εκείνον Λεόντιον τον εκ του Άργους της Πελοποννήσου καταγόμενον, ο οποίος εξήκοντα χρόνους δεν εξήλθεν από το Μοναστήριον, και διορατικού χαρίσματος αξιωθείς, μετά θάνατον έβλυσε μύρον από τα θεία αυτού Λείψανα, ως ιστορεί ο ιερός Μαλαξός ο Πρωτοπρεσβύτερος Ναυπλίου. Έζη δε ο Όσιος ούτος επί του πατρός του Μαλαξού, περί τα χίλια πεντακόσια τριάκοντα ήδη μετά Χριστόν.

Συνέχεια εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=376976

 

Από τον «Μέγα Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας», τόμος ιδ’, Πεντηκοσταρίου.