Στάρετς Ζωσιμάς, Ο Θεός δίνει αποδείξεις της αλήθειας της πίστεως που είναι ασύγκριτα ανώτερες από τις επιστημονικές!

6 Ιουλίου 2023

Πατήρ Ζωσιμάς, αργότερα Στάρετς Ζαχαρίας (1850-1936).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

«Να ενθυμήσθε ότι ο Θεός μας έχει δώσει την ελευθερία και δεν θα έλκύση κανέναν προς τον εαυτό Του διά της βίας. Να δείξετε την θέλησή σας με τον κόπο σας, για να λάβετε στην καρδιά σας την χάριν του Άγιου Πνεύματος».

 

«Εάν ο Θεός δεν μας είχε χαρίσει την ελευθερία, θα είχε καταστρέψει την οδό της πίστεως και θα είχε ελκύσει προς τον εαυτό Του όλους διά της αναγκαστικής γνώσεως. Μη λέτε, όπως μερικοί ανόητοι άνθρωποι, απόδειξέ μας την ύπαρξη του Θεού και τότε θα πιστέψομε. Δεν θα υπήρχε η πίστη, εάν ήταν τέτοια απόδειξη. Θα υπήρχε αναγκαστική γνώση και τότε δεν θα υπήρχε μέσον για την σωτηρία».

 

«Όταν όμως μια πράξη της πίστεως εκτελήται από ελεύθερη καρδιά, τότε ο Θεός δίνει τέτοιες αποδείξεις της αλήθειας της πίστεως, που είναι ασύγκριτα ανώτερες από επιστημονικές αποδείξεις».

 

«Πάντοτε να ένθυμήσθε ότι πρέπει να κοπιάζετε δωρεάν στην ζωή σας για να αποκτήσετε την αρετή και για τα έχετε κοινωνία με τον Θεό στην προσευχή. Ο Θεός δεν θα πάρη μια ψυχή με το μέρος του με την βία. Φυλάξτε μέσα στις καρδιές σας τον μαργαρίτη της πίστεως, που είναι η οδός για τον Παράδεισο για μας και για όλους τους ανθρώπους».

 

Απόσπασμα από το βιβλίο ο «Στάρετς Ζαχαρίας, Μια οσιακή μορφή της Σοβιετικής Ρωσίας», Ιερό Μετόχιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Ορμύλια Χαλκιδικής 1982.