Προσβάσιμη σελίδα

16ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο-«Επετειακές μουσικές αντανακλάσεις, αναλυτικές θεωρήσεις και κριτικοί αναστοχασμοί»

Τα πέντε τμήματα μουσικής και μουσικολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, δηλαδή τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συνεργάζονται για δέκατη έκτη συναπτή χρονιά στην διεξαγωγή του καθιερωμένου και ιδιαιτέρως επιτυχημένου ετήσιου μουσικολογικού συνεδρίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.

Το 2024, το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη και την διοργάνωσή του έχουν αναλάβει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2024 και θα είναι τιμητικά αφιερωμένες στο επετειακό έτος 2024: Giacomo Puccini (1858-1924), Anton Bruckner (1824-1896), Luigi Nono (1924-1990), Arnold Schönberg (1874-1951) και Bedřich Smetana (1824- 1884).

Με αυτήν την αφορμή, απευθύνεται ιδιαίτερη πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων
για επιστημονικές εισηγήσεις στο συνέδριο που θα επιχειρούν να προσεγγίσουν υπό οποιαδήποτε αναλυτική, μεθοδολογική ή κριτική σκοπιά, να αναδείξουν και να ερμηνεύσουν το έργο τους αλλά και άλλες πτυχές που συσχετίζονται με τους προαναφερθέντες συνθέτες.

Στόχος των ετήσιων διατμηματικών συνεδρίων είναι να προσφερθεί, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα υποβολής προτάσεων ανεξάρτητης θεματικής, ειδικά από τους συντονιστές και τα μέλη των ερευνητικών ομάδων της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Οι προτάσεις μπορούν να αφορούν ατομικές παρουσιάσεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, καθώς και ειδικές θεματικές συνεδρίες ή εργαστήρια (workshops). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεματικές των ερευνητικών ομάδων μπορούν να καλύπτουν περισσότερες από μία θεματικές συνεδρίες.

Επισημαίνεται ότι θα γίνουν δεκτές και άλλες ανεξάρτητες προτάσεις, αφήνοντας περιθώριο για συνεδρίες ποικίλων θεματικών ενοτήτων από τους εξειδικευμένους τομείς της Μουσικολογίας.

Ως γνωστόν, ο θεσμός των Διατμηματικών Μουσικολογικών Συνεδρίων αποβλέπει πάντοτε στην παροχή ενός γόνιμου βήματος για την παρουσίαση και διάχυση της τρέχουσας επιστημονικής έρευνας στο πεδίο της μουσικολογίας στην Ελλάδα. Το συνέδριο διεξάγεται στην ελληνική γλώσσα και σε αυτό καλούνται να συμμετάσχουν με εικοσάλεπτες εισηγήσεις:

 Μέλη Δ.Ε.Π. και αφυπηρετήσαντες καθηγητές των Τμημάτων Μουσικών
Σπουδών των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιονίου και Ιωαννίνων,
καθώς και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου
Μακεδονίας.

 Μέλη Δ.Ε.Π. άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων, τα οποία έχουν ειδικότητα και
άμεση συνάφεια προς το αντικείμενο του συνεδρίου.

 Διδάκτορες μουσικολογίας και ειδικοί μελετητές, κάτοχοι ακαδημαϊκής θέσης ή
μη (υπό προϋποθέσεις).*

 Υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές μουσικολογίας (υπό
προϋποθέσεις).

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τίτλου ανακοίνωσης, περίληψης (150-200 λέξεων) και σύντομου βιογραφικού σημειώματος (100-200 λέξεων), όλα σε μορφή αρχείου doc / docx, ορίζεται η 31η Μαΐου 2024. Τα παραπάνω θα πρέπει να αποσταλούν εγκαίρως στην ηλεκτρονική διεύθυνση του συνεδρίου: [email protected] Επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να δοθεί παράταση.

Υπεύθυνος συντονισμού του συνεδρίου
Μαρία Αλεξάνδρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου
Μαρία Αλεξάνδρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πέτρος Βούβαρης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Σταματία Γεροθανάση, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Δημήτριος Μαρωνίδης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Γιώργος Σακαλλιέρος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου
Κώστας Καρδάμης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ευαγγελία Σπυράκου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Αθανάσιος Τρικούπης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ιωάννης Φούλιας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κώστας Χάρδας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης