Μια «άγνωστη» σύνδεση της επιστήμης με την παραγωγή στην αρχαιότητα

«Αυτό που τελικά προέβλεπαν τα υδρομαντεία ήταν το πότε να κάνεις τις διάφορες γεωργικές εργασίες» μας λέει μεταξύ άλλων ο καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφών Μουσάς, στο πέμπτο και τελευταίο μέρος της παρουσίασης της εργασίας «Το φρέαρ του Φερεκύδη, το (πιθανό) Ιερό Κορυφής της Βούβας στην Κρήτη και άλλα αστρονομικής σημασίας υδρομαντεία». Στην εργασία συμμετείχαν επίσης οι Ιωσήφ Στεφάνου (Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ), Λούης Ρούσσος (Ερευνητής) και Ανδρέας Κουλετάκης (Καθηγητής Μ.Ε. – Κρήτη).

Εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας διαφόρων υδρομαντείων, που τελικά ήταν αστρονομιικά όργανα, ο κ. Μουσάς δείχνει για άλλη μια φορά το το υψηλό επίπεδο της Αστρονομίας στην Αρχαία Ελλάδα.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Επιστημονικού Συνεδρίου για την Προσωκρατική Φιλοσοφία «Προσωκρατική Φιλοσοφία: Ο Άνθρωπος, η Κοινωνία και ο Κόσμος», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 και Πέμπτη 7 Απριλίου 2016, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Διεθνής Επιστημονική Εταιρία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Υπό την αιγίδα του του Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δείτε το πρώτο μέρος της παρουσίασης εδώ

Δείτε το δεύτερο μέρος της παρουσίασης εδώ

Δείτε το τρίτο μέρος της παρουσίασης εδώ