Τεχνολογία που επιτρέπει στους κωφάλαλους να «μιλούν»

5 Ιουνίου 2016

glovessignaloud_upΜια άλλη αντίληψη για τη νοηματική γλώσσα έρχεται στο προσκήνιο χάρη σε ένα ζευγάρι γάντια μετατρέπουν τις λέξεις και τα γράμματα της νοηματικής γλώσσας σε κείμενο και ομιλία. Οι εγκέφαλοι πίσω από την εφεύρεση, οι Navid Azodi και Thomas Pryor, δευτεροετείς φοιτητές, λένε ότι τα γάντια θα βοηθήσουν στη δημιουργία μιας γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ κωφών και ανθρώπων που ακούνε κανονικά.

Δύο 19χρονοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον δημιούργησαν γάντια που ονομάζονται SignAloud, τα οποία μετατρέπουν τις λέξεις και τα γράμματα της νοηματικής γλώσσας σε κείμενο και ομιλία. Τα SignAloud μεταφράζουν αμέσως την αμερικανική νοηματική γλώσσα (ASL) σε ήχο, επιτρέποντας την απρόσκοπτη συνομιλία. Τα γάντια που συνδέονται με αισθητήρες, παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο τα δάχτυλα κάμπτονται ή κινούνται και στέλνουν τα δεδομένα σε έναν υπολογιστή μέσω Bluetooth, ο οποίος στη συνέχεια τα μετατρέπει σε κείμενο και προφορικό λόγο.

«Θέλαμε να αναπτύξουμε κάτι που θα βοηθήσει τους κωφούς και βαρήκοους να επικοινωνούν με τον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς να αλλάζουν τον τρόπο που ήδη αλληλεπιδρούν μεταξύ τους καλύτερα», εξηγεί ο Azodi. «Απλώς φορώντας ένα ζευγάρι γάντια, εκείνοι που χρησιμοποιούν την αμερικανική νοηματική γλώσσα μπορούν πλέον να επικοινωνούν με τον υπόλοιπο κόσμο με τον ίδιο τρόπο που επικοινωνούν και μεταξύ τους.»

Ωστόσο, οι δημιουργοί τους έχουν δεχθεί επικρίσεις για την αποτυχία να ερμηνεύουν την κοινότητα των κωφών και να βοηθούν στην κατανόηση. Καθώς τα γάντια μεταφράζουν μόνο τη νοηματική γλώσσα σε ήχο και όχι το αντίθετο, υπάρχει ο κίνδυνος η τεχνολογία να οδηγήσει την επικοινωνία μεταξύ κωφών και ακουόντων σε μονόδρομο.

Οι δημιουργοί είπαν ότι το έργο τους βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της δημιουργίας του. Τα επόμενα στάδια θα περιλαμβάνουν επικέντρωση στις εγγενείς πολυπλοκότητες των γραμματικών δομών της ASL, καθώς προσπαθούν να μεταφράσουν την ASL και σε άλλες γλώσσες. Επίσης, εργάζονται για την καλύτερη κατανόηση της ASL, το οποίο είναι περισσότερο από τις κινήσεις των χεριών.

«Υπάρχει μεγάλη πολυπλοκότητα και αποχρώσεις στην αμερικανική νοηματική γλώσσα», λέει ο Azodi. «Με κανένα τρόπο δεν το έχουμε αντιμετωπίσει αυτό, αλλά κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.»

Αυτή η εφεύρεση ήταν μία από τις επτά εφευρέσεις που βραβεύτηκαν πρόσφατα με το Lemelson-MIT Βραβείο 2016 των $ 10.000.

«Πολλές από τις συσκευές μετάφρασης στη νοηματική γλώσσα που υπάρχουν ήδη, δεν είναι πρακτικές για καθημερινή χρήση. Κάποιες χρησιμοποιούν βίντεο, ενώ άλλες έχουν αισθητήρες που καλύπτουν ολόκληρο το χέρι ή το σώμα του χρήστη», δήλωσε ο Pryor. «Τα γάντια μας είναι ελαφριά, συμπαγή και ταιριάζουν στα χέρια, αλλά και αρκετά εργονομικά για να χρησιμοποιηθούν ως ένα καθημερινό εξάρτημα, παρόμοια με τα βοηθήματα ακοής ή φακούς επαφής.»

Πηγή: secnews.gr