Ο Ιερομάρτυρας Κύπρου Κυπριανός και η μαρτυρική επανάσταση της Κύπρου της 9ης Ιουλίου του 1821!

9 Ιουλίου 2023

Ο Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός.

Όλο το θέρος του 1821 η Κύπρος βαφόταν με μαρτυρικά αίματα, αρχής γενομένης από την 9η Ιουλίου.

Ήταν η μαρτυρική επανάσταση της Μεγαλονήσου!

Η δική της προκοπή, η αντίσταση και η δική της διαβεβαίωση ότι συνεχίζει τον αγώνα του ελληνισμού τόσο της Κύπρου όσο και της απανταχού ρωμηοσύνης για να μην τουρκέψει.

Πως περιμένει την ώρα της ελευθερίας με τους όρους της Πίστης.

Αυτός ήταν ο σημαντικότερος όρος της «εθνικής ιδεολογίας» των Ελλήνων, αφού μόνο με τον όρο και το πρόσημο της πίστης χαρακτηριζόταν και ξεχώριζε η εθνική υπόσταση κάθε Έλληνα.

Και το νέφος των Νεομαρτύρων του θέρους του 1821 που υψωνόταν στον ουρανό και σκέπαζε και τον λοιπό ελληνισμό το διαβεβαίωνε με τον καλύτερο τρόπο.

Και δεν ήταν μόνο τα χώματα της Κύπρου που την χρονιά αυτή βάφονταν με το αίμα των Μαρτύρων της! Πλάι σ’ αυτούς που έπεφταν μαχόμενοι κατά τη διάρκεια της επανάστασης θα πρέπει να προσθέσουμε και τους αμάχους που σφαγιάζονταν ως τουρκικά αντίποινα!

Αντίστοιχοι τόποι μαρτυρίου έγιναν σε άλλες χρονικές στιγμές, ιδίως τις πρώτες μέρες μετά την εκδήλωση της επανάστασης στην Πελοπόννησο, τα χώματα της Κωνσταντινούπολης, της Θεσσαλονίκης, της Σμύρνης και άλλων περιοχών!

Ακόμη και οι θάλασσες και τα νερά τους έγιναν υδατόστρωτος μαρτυρικός τάφος, αφού, οι Τούρκοι, για να μην… μιανθούν σε περίοδο ραμαζανιού με τα αποτρόπαια εγκλήματα των χειρών τους, έβαζαν τους Ρωμηούς σε καράβια και τα βύθιζαν αύτανδρα!

(Αυτό μας θυμίζει τα λόγια του ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη που συνέθεσε το μεγαλειώδες ποίημα-συναξάρι η «9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου» ο οποίος γράφει «άλλον κόβκω τζιεφαλήν τζι εν άλλον το κρεμμάζω»! Είναι διαφορετικό, δηλαδή, το κόβω κεφαλή από το κρεμάζω-απαγχονώ!

Βλέπετε, ο τούρκος διοικητής της Κύπρου είχε δώσει υπόσχεση στον Ιερομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό πως δεν θα τον αποκεφαλίσει. Και ως… τίμιος Τούρκος κράτησε τον λόγο και την υπόσχεσή του και έτσι απλώς τον… απαγχόνισε! Τουρκικές τίμιες υποσχέσεις και συμφωνίες! Χθες, σήμερα, αύριο και εσαεί).

Μόνο που τα καράβια με τους Έλληνες δεν πήγαιναν ποτέ στον βυθό, γιατί αύτανδρα Ιερομαρτύρων, Μαρτύρων, Νεομαρτύρων έφταναν στους άνω ουρανούς για να παραλάβουν τον στέφανο του Μαρτυρίου που αξιώθηκαν!

Την 9η Ιουλίου του 1821 ο Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός έδωσε πρώτος την μαρτυρία του ασυμβίβαστου στα ξένα, αλλά και αιμοβόρα ήθη, στην ξένη πίστη που ομολογούσε παράλληλα και την πλήρη ενσωμάτωση στην τουρκική σκλαβιά. Τον ίδιο δρόμο, επέλεξε και η λοιπή Ιερά Σύνοδος της Κύπρου -οι τρεις Μητροπολίτες της. Και ακολούθησαν Αρχιμανδρίτες, Ηγούμενοι, Ιερείς, Διάκονοι και ένα πλήθος λαϊκών.

Κοντά στα 500 αγιασμένα μαρτυρικά πρόσωπα.

Ελάχιστοι ήταν αυτοί οι οποίοι δίστασαν στην τουρκική τρομοκρατία και εξώμοσαν. Αυτοί, δηλαδή, που από φόβο έγιναν μωαμεθανοί, Τούρκοι. Και αυτό αποδεικνύει πως δεν πρόκειται μόνον για εθνομάρτυρες, αλλά και για Μάρτυρες της πίστης και της Εκκλησίας.

Θα μπορούσαν δηλαδή και όλοι οι άλλοι να… σωθούν. Να σώσουν τη ζωή τους, αλλά δεν το έκαναν. Την έχασαν ή καλύτερα την δώρισαν διά μαχαίρας ή αγχόνης σ’ αυτό που αγαπούσαν και τιμούσαν περισσότερο. Στην πίστη τους! Και έτσι έσωσαν πραγματικά την ζωή τους διά παντός!

Με τον τρόπο αυτό έσωσαν και ενδυνάμωσαν και το ελληνικό φιλότιμο του Κυπριακού λαού! Έδειξαν πως δεν είναι δύσκολο πράγμα να θυσιάζεται κανείς για ό,τι πολυτιμότερο πράγμα έχει και αποτελεί όλη του την υπόσταση και την πιο καλή πατρίδα!

Έτσι, το μαρτυρικό και επαναστατικό κυπριακό καλοκαίρι του 1821 οι άγγελοι δεν προλάβαιναν να μεταφέρουν Μάρτυρες ενώπιον του δικαιοκρίτη Θεού.

Το κέρδος και ο θρίαμβος της Κύπρου το θέρος του 1821 ήταν αυτοί οι 500 Νεομάρτυρες. Αυτοί οι γενναίοι και πιο ελεύθεροι και από τους ζώντες -ιδιαίτερα από τους δήμιούς τους- των οποίων πέταξαν οι ψυχούλες για να συναντήσουν το ζωοδότη Θεό και να αποκαταστήσει την αδικία που υπέστησαν, κερδίζοντας έτσι την αθανασία και την αιωνιότητα!

Και ήλθε, πλέον, ο καιρός να εορτάζονται και να τιμώνται επίσημα και εκκλησιαστικά καθώς τους πρέπει με την πλήρη αγιοκατάταξή τους. Δεν αρκεί η μερική τιμή και ο εορτασμός τους από ένα μικρό μέρος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Και προφανώς, μια ανάλογη απόφαση δεν θα λαμπρύνει τους 500 Μάρτυρες, αλλά όσους θα υπογράψουν την αγιοκατάταξή τους! Με τον τρόπο αυτό η ίδια Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου θα τιμήσει την Μαρτυρική Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου του 1821!

Προσωπικά δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλο αντίστοιχο προηγούμενο πλήρους ολοκαυτώματος Ιεράς Συνόδου!

Άλλωστε, ποιος άλλος εκτός από αυτό το νέο νέφος Μαρτύρων μπορεί να συμπαρασταθεί καλύτερα σε ένα δοκιμαζόμενο λαό που από τον Ιούλιο του 1974 έχει χάσει σχεδόν την μισή του πατρίδα;

Οι 500 επαν-Αναστατημένοι Νεομάρτυρες έκανα την μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη επ-Ανάσταση, αφού δεν πρόδωσαν κανέναν και τίποτε, δεν έβλαψαν κανέναν βάζοντάς τον στα αίματα, αλλά έχυσαν οι ίδιοι το δικό τους αίμα για να βλαστήσει κάποτε η πραγματική ελευθερία και η αγάπη στα ελληνικά χώματα και σε όλο τον κόσμο!

Να έχουμε την ευχή και τις ευλογίες των αγίων Νεομαρτύρων της 9ης Ιουλίου  του 1821 εν Λευκωσία της Κύπρου!

Αρχής γενομένης πάντα από τον Ιερομάρτυρα Κύπρου Κυπριανόν τον αρχιθύτη Αρχιεπίσκοπο και αρχιθύμα Νεομάρτυρα της φοβερής αυτής ημέρας της έναρξης του ολοκαυτώματος των 500 Νεομαρτύρων.

Σχετικά άρθρα Ιερομάρτυς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός
Κυπριανέ! 11 Ιουλίου 2023 «Έστω και αν ήταν καλοκαίρι, τουλάχιστον εμείς εκεί, στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, καταθέταμε το στεφάνι μας στην προτομή σου, απέναντι ακριβώς από το σχολείο».   Λοιπόν, Κυπριανέ μου, για να σε θυμούνται ακόμα τέτοια μέρα, σημαίνει πως έχεις κάμει το θαύμα σου, ξεπέρασες πολλά σύγχρονα εμπόδια, κάτι εθνικισμούς, φονταμενταλισμούς, φανατισμούς ...
«Η προσοχή μας πρέπει να στραφεί προς την ανακήρυξη του εθνομάρτυρα Κυπριανού και σε ιερομάρτυρα»! 9 Ιουλίου 2022 Ο Εθνομάρτυρας και Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός. Επιστολή προς επίσκοπον Λήδρας Επιφάνιον Στρόβολος, 4 Οκτωβρίου 2007. Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Λήδρας και Ηγούμενε της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μαχαιρά κ. Επιφάνιε, Η ολιγόλεπτη συνάντησή μας στον ιερό χώρο του ιερού ναού της Χρυσελεούσας Στροβόλου, στις 27/9/2007...
Πρώτος εορτασμός του Ιερομάρτυρα Αρχ. Κυπριανού και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την χορεία των Νεομαρτύρων! 9 Ιουλίου 2022 Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός. Ο υποφαινόμενος και συγγραφέας του άρθρου «Η 9η Ιουλίου του 1821 και το ετήσιο δάκρυ του Ιερομάρτυρα, Κύπρου Κυπριανού» (http://www.pemptousia.gr/?p=316813) έμεινε εμβρόντητος και ενεός, όταν σχεδόν ταυτόχρονα με την δημοσίευση του κειμένου του διάβασε μια είδηση που εν μέρει διέψευδε όσα ισχυριζόταν σ...
Ο Άγιος Νέος εθνο-Ιερομάρτυς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός († 9 Ιουλίου 1821) 9 Ιουλίου 2019 Ο άγιος Νέος Εθνο-Ιερομάρτυς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός γεννήθηκε στον Στρόβολο της Κύπρου το 1756. Από την ηλικία των πέντε έως επτά χρόνων, εκουσίως επέλεξε τον μοναχικό βίο και ακολούθησε τον συγγενή του ιερομόναχο και Οικονόμο της Μονής Αρχιμανδρίτη Χαράλαμπο, στο μοναστήρι της Παναγίας του Μαχαιρά. Έμαθε τα πρώτα γράμματα, στο σχολείο της ...
Ο Άγιος Νέος εθνο-Ιερομάρτυς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός († 9 Ιουλίου 1821) (μέρος 2ο) 16 Ιουλίου 2012 Συνέχεια από (1) Μετά τον θάνατο του φίλου του ΧατζηΓεωργάκη Κορνέσιου του δραγομάνου την Τρίτη της Λαμπράς του 1809, την αιφνίδια εξορία του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου και του ομωνύμου συγγενούς του Μητροπολίτου Κιτίου τον Μάϊο του 1810, με σουλτανικό βεράτιο που προσκόμισε ειδικός απεσταλμένος μουπασίρης του σουλτάνου, καθώς και την κληρικολαϊκή επ...