Page 15 - Εναλλακτικές Καλλιέργειες
P. 15

www.pemptousia.gr                                                                             Τεύχος 11 /  Εναλλακτικές Καλλιέργειες / 23 Μαΐου 2013     ΑΝΑΛΕΚΤΑ




         σότερων από ένα είδη δένδρων μολυσμένα με πε-           Πλεονεκτήματα
         ρισσότερα από ένα είδη τρούφας διαφορετικού πα-
         ραγωγικού κύκλου. Η περίφραξη της φυτείας είναι         •   είναι εξαιρετικό γαστρονομικό προϊόν
         αναγκαία για την προφύλαξη των δένδρων και των
         τρουφών από άγρια ή/και ήμερα ζώα.                      •   είναι βιολογική καλλιέργεια
            Καλλιεργητικές τεχνικές                              •   είναι προωθούμενη καλλιέργεια


            Η καλλιέργεια της τρούφας είναι σχετικά εύκολη       •   εξασφαλίζει στους παραγωγούς ικανοποιητι-
         και δεν απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές τεχνικές.         κό εισόδημα
         Για την καλύτερη ανάπτυξη των νεαρών δένδρων
         αλλά και την επίτευξη υψηλών αποδόσεων είναι            •   δεν απαιτεί την ύπαρξη ακριβού μηχανολογι-
         απαραίτητη η άρδευση της φυτείας. Στις αρχές της            κού εξοπλισμού
         Άνοιξης θα χρειαστεί ένα ελαφρύ και επιφανειακό
         σκάλισμα, γύρω από κάθε δέντρο. Το βοτάνισμα            •   χρειάζεται λίγες καλλιεργητικές φροντίδες
         γύρω από δένδρα πρέπει να γίνεται προσεκτικά ενώ
         ανάμεσα στα δέντρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελα-        •   δεν αντιμετωπίζει προβλήματα διάθεσης
         φρύ χορτοκοπτικό μηχάνημα. Η χρήση λιπασμάτων
         και φυτοφαρμάκων δεν επιτρέπεται.                       •   αξιοποιεί ορεινά αγροτεμάχια
            Συλλογή της τρούφας                                  •   υπάρχει δυνατότητα εξαγωγών


            Η συλλογή της τρούφας γίνεται κυρίως από ειδι-       •   μεταποιείται σε πλήθος προϊόντων
         κά εκπαιδευμένα σκυλιά. Τα σκυλιά αυτά παρουσι-
         άζουν με μεγάλες αντοχές, επειδή η αναζήτηση των        •   έχει ελάχιστο κόστος καλλιέργειας
         τρουφών γίνεται και κατά τη διάρκεια του χειμώνα
         και εκπαιδεύονται έτσι ώστε να μην καταστρέφουν         •   υπάρχει δυνατότητα ενισχύσεων μέσω προ-
         με τα νύχια τους τις τρούφες που ανακαλύπτουν στο           γραμμάτων του ΥΠΑΑΤ
         έδαφος.
                                                                 Μειονεκτήματα
            Απόδοση της καλλιέργειας
                                                                 •   άγνωστη καλλιέργεια στην Ελλάδα
            Η  έναρξη  της  παραγωγής  επηρεάζεται  από  τις
         καλλιεργητικές φροντίδες που εφαρμόζονται και το        •   ελάχιστος χρόνος συντήρησης του νωπού προ-
         είδος των δένδρων που χρησιμοποιούνται. Για πα-             ϊόντος
         ράδειγμα οι δρύες έχουν αργό ρυθμό αύξησης και
         κατά συνέπεια αρχίζουν να παράγουν τρούφες μετά         •   έναρξη καρποφορίας μετά από αρκετά χρόνια
         το 8ο έτος από την εγκατάσταση τους ενώ η φου-
         ντουκιά και η φλαμουριά, με πιο ταχύ ρυθμό αύξη-        •   υψηλό κόστος αγοράς των δενδρυλίων
         σης, μετά το 5ο έτος.
                                                                 •   υψηλό κόστος περίφραξης
            Η απόδοση μιας σωστά εγκατεστημένης και καλ-
         λιεργημένης φυτείας μπορεί να είναι εντυπωσιακή.        •   μικρή ζήτηση από τους Έλληνες καταναλωτές
         Η μέση ετήσια στρεμματική απόδοση σύμφωνα στοι-
         χεία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα         •   υψηλό κόστος αγοράς ειδικά εκπαιδευμένου
         (Πρώην ΕΘΙΑΓΕ) ανέρχεται σε 1.000 € ανά στρέμ-              σκύλου
         μα.
                                                                 •   αξιοποίηση μόνο σχετικά μεγάλων αγροτεμα-
            Ελληνικές εταιρείες εμπορεύονται φρέσκιες                χίων
         τρούφες αλλά και πλήθος μεταποιημένων προϊόντων
         όπως σάλτσα τρούφας, αλάτι με τρούφα, μέλι με           Πηγή:  Υπουργείο  Αγροτικής  Ανάπτυξης  και
         τρούφα, βούτυρο τρούφας, λάδι τρούφας, καρπάτσιο     Τροφίμων
         τρούφας.  Διατίθενται επίσης  συσκευασμένες  ολό-
         κληρες, τριμμένες και τρούφες σε φέτες.










                                                                                                            Σελίδα 15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20