Page 16 - Εναλλακτικές Καλλιέργειες
P. 16

ΑΝΑΛΕΚΤΑ    Τεύχος 11 /  Εναλλακτικές Καλλιέργειες / 23 Μαΐου 2013                                                www.pemptousia.gr





              Η στέβια (Stevia rebaudiana)



              Η Στέβια είναι είδος φυτού με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Περιέχει μια
              ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη έχει πολλές φορές μεγαλύτερη γλυκαντική
              δύναμη από την ζάχαρη. Χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες ως εναλλακτική γλυκαντική
              ουσία από την ζάχαρη.




            Τα   τελευ-                                                                              Το    όνομα
         ταία χρόνια το                                                                           στέβια προέρ-
         φυτό    στέβια                                                                           χεται από τον
         και  τα  γλυ-                                                                            Ισπανό     βο-
         καντικά   που                                                                            τανολόγο και
         προέρχονται                                                                              γιατρό Petrus
         από  τα  φύλλα                                                                           Jacobus Stevus
         του τράβηξαν                                                                             που  την  ανα-
         την   προσοχή                                                                            κάλυψε.
         εξαιτίας   της
         αυξημένης ζή-                                                                               Το 1899 ο
         τησης σε τρό-                                                                            Σουηδός βοτα-
         φιμα χαμηλής                                                                             νολόγος Moises
         περιεκτικότη-                                                                            Santiago
         τας  σε  ζάχαρη                                                                          Bertoni    που
         και θερμίδες.                                                                            εργαζόταν
         Τα  φύλλα  του                                                                           στην ανατολι-
         φυτού και τα                                                                             κή Παραγουάη
         γ λ υ κ α ν τ ι κ ά                                                                      πε ρ ι έγ ρα ψε
         που προέρχο-                                                                             λεπτομερώς το
         νται από αυτό                                                                            φυτό και τις
         έχουν πολλαπλάσια γλυκύτητα από τη ζάχαρη, δεν       γλυκαντικές του ιδιότητες. Εξαιτίας της γλυκιάς του
         αποδίδουν ενέργεια (θερμίδες) και δεν περιέχουν υδα-  γεύσης η στέβια έχει πολλά ονόματα όπως μελόφυλ-
         τάνθρακες.                                           λο (honey leaf), γλυκό φύλλο της Παραγουάης, γλυκό
                                                              φύλλο, γλυκό βότανο κλπ.
            Προέλευση
                                                                 Το 1931 οι Γάλλοι χημικοί M. Bridel και R. Lavielle
            Η στέβια (Stevia rebaudiana) είναι μέλος της οικο-  απομόνωσαν τα συστατικά στα οποία οφείλεται η γλυ-
         γένειας Asteraceae και συγγενεύει με διάφορα βότανα   κιά γεύση των φύλλων της στέβια και που ονομάστη-
         και άνθη, όπως το χαμομήλι, το εστραγκόν, το αντίδι,   καν στεβιοσίδη και ρεμπαουδιοσίδη-Α. Τα τελευταία
         το μαρούλι, η μαργαρίτα, ο ηλίανθος και τα χρυσάνθε-  είναι 200 με 300 φορές γλυκύτερα από τη ζάχαρη,
         μα. Το γένος στέβια αποτελείται από 240 είδη φυτών   σταθερά στη θέρμανση και σε διαφορετικά pH και δεν
         που ενδημούν στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική και     αποικοδομούνται.
         το Μεξικό μέχρι την Αριζόνα, το Νέο Μεξικό και το
         Τέξας.                                                  Οικονομική σημασία

            Τα φύλλα του φυτού στέβια είναι 30 με 45 φορές       Η αξία του φυτού αυτού είναι σημαντική καθώς
         πιο γλυκά από τη ζάχαρη και τρώγονται ωμά ή χρη-     μπορεί να γίνει και βιομηχανική εκμετάλλευση του
         σιμοποιούνται ολόκληρα σε ροφήματα βοτάνων και       αλλά και οικιακή παραγωγή (π.χ. σε γλάστρες για τις
         τρόφιμα. Οι γλυκιές ιδιότητες των φύλλων της ήταν    καθημερινές ανάγκες του σπιτιού). Η Στέβια, λοιπόν,
         γνωστές για αιώνες στους αυτόχθονες της Ν. Αμε-      χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία ποτών και
         ρικής, όπως στη φυλή Γκουαράνι της Παραγουάης,       τροφίμων ( σε ποσοστό 60-70% της συνολικής παρα-
         που φαίνεται να χρησιμοποίησε πρώτη τα φύλλα του     γωγής της Στέβιας), αλλά επίσης χρησιμοποιείται και
         φυτού για να γλυκάνει ροφήματα βοτάνων. Από το       για οικιακή κατανάλωση ως γλυκαντικό, ως αρωμα-
         1800 και μετά, η κατανάλωση της στέβιας εδραιώνε-    τικό φυτό ( πάει όπου πάει και ο μαϊντανός) και ως
         ται σε όλη τη Νότια Αμερική, όπως τη Βραζιλία και    αφέψημα, σε τσίχλες και οδοντόκρεμες, στα καλλυντι-
         την Αργεντινή.                                       κά κ.λπ. Επίσης τα υποπροϊόντα της χρησιμοποιούνται
                                                              ως ζωοτροφή και σαν οργανικό λίπασμα στη γεωργία.


         Σελίδα 16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21