Καυτή Σαχάρα, παγωμένη Σιβηρία: τα αυτοκίνητα αντέχουν…
Το Διεθνές Κέντρο Τεχνικής Εξέλιξης της Opel (ITDC) προσομοιώνει συνθήκες εφάμιλλες της Ερήμου Σαχάρα. Στο Rüsselsheim στην καρδιά του χειμώνα, το θερμόμετρο στην αίθουσα των 60 m2, όπου δοκιμάζονται τα νέα μοντέλα (εδώ ένα Astra Sports Tourer) έχει σκαρφαλώσει στους 60 βαθμούς Κελσίου χάρη στον καυτό και δυνατό αέρα που παρέχει το σύστημα εξαερισμού γεμίζει .
Ακόμα και η άμεση ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προσομοιώνεται στον κλιματικό θάλαμο. Αν ένα όχημα είναι σταθμευμένο σε εξωτερικό χώρο το καλοκαίρι, στο εσωτερικό μπορούν να αναπτυχθούν θερμοκρασίες έως 90 βαθμοί Κελσίου. Με τη βοήθεια της ηλιακής προσομοίωσης, η ομάδα δοκιμάζει την αντοχή των υλικών της καμπίνας στην καταπόνηση αυτή.
Μία ημέρα αργότερα, ίδιο μέρος, ίδια ώρα, αλλά αυτή τη φορά με τελείως διαφορετικό σενάριο: το Opel Astra Sports Tourer είναι τυλιγμένο με λευκή κουκούλα που καλύπτεται από λεπτό στρώμα πάγου. Το εσωτερικού του οχήματος δεν είναι ορατό από το εξωτερικό καθώς τα παράθυρα έχουν παγώσει εντελώς. Η θερμοκρασία είναι -40.
Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων, που διαρκούν οι δοκιμές, οι θερμοκρασίες μεταβάλλονται καθημερινά. «Τσιμούχες, συγκολλήσεις, πλαστικά μέρη και υλικά, λάστιχα – τα πάντα πρέπει να λειτουργούν σωστά, που σημαίνει συνεχή ελαστική καταπόνηση (συμπίεση, εφελκυσμός) χωρίς ίχνη παραμόρφωσης» εξηγεί ο Επικεφαλής Μηχανικός.
Κατά τις δοκιμές αυτές οι μηχανικοί ελέγχουν επίσης εάν μεταβάλλεται η εμφάνισή των οχημάτων και κατά πόσον η υπερβολική ζέστη ή το δριμύ ψύχος επηρεάζουν, για παράδειγμα, τους αρμούς