Μουσεία - Αρχαιολογικοί Χώροι - Αξιοθέατα: Το οχυρό Ρούπελ
Η στενωπός του Ρούπελ σχηματίζεται μεταξύ του όρους Αγκίστρου και των ανατολικών προσβάσεων του Μπέλες, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Μέσα από αυτήν ρέει ο ποταμός Στρυμόνας. Λόγω της στρατηγικής της σημασίας, μετά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο κατασκευάσθηκε στη θέση αυτή ανασχετικό σύστημα οχυρών, από το οποία ισχυρότερο ήταν αυτό του Ρούπελ.
Κατεστραμμένο γερμανικό πυροβόλο
Το οχυρό Ρούπελ είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων που έφερε το όνομα Γραμμή Μεταξά, με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα.
ια να φθάσει κανείς στο Ρούπελ ακολουθεί την Εθνική οδό Σερρών-Προμαχώνα. Ένα χλμ. πριν την ελληνοβουλγαρική μεθόριο υπάρχει διασταύρωση που οδηγεί στο μουσειακό χώρο του Ρούπελ. Πρόκειται για μια τοποθεσία πραγματικά στρατηγικής σημασίας που ελέγχει απόλυτα την επικοινωνία στην κοιλάδα του ποταμού Στρυμώνα.
Το μνημείο των πεσόντων στην κορυφή του λόφου, κάτω από τον οποίο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του οχυρού Ρούπελ.
Τιμή στους πεσόντες...
Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Ρούπελ και το άλλων οχυρών ήταν το γεγονός ότι οι οχυρές θέσεις τους ήταν καλά κρυμμένες. Έτσι, οι Έλληνες μαχητές έβαλλαν εναντίον του εχθρού, χωρίς αυτός να γνωρίζει από που ακριβώς δέχεται πυρά. Στο βάθος βλέπουμε τη Βουλγαρία. Σημειώστε ότι τα οχυρά κατασκευάστηκαν σε συνθήκες άκρας μυστικότητας. Οι εργάτες προέχονταν από διάφορα μέρη της Ελλάδας και δεν γνώριζαν που βρίσκονται!
Η επίθεση των Γερμανών κατά των οχυρών άρχισε την 05:15 της 6ης Απριλίου 1941 με σφοδρό βομβαρδισμό του Πυροβολικού με βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων, και από τις 06:00 και με αεροπλάνα κάθετης εφόρμησης (Στούκας). Μία από τις βόμβες των αεροπλάνων αυτών κατέστρεψε και το ολμοβολείο που βλέπετε.
Μία από τις στοές του οχυρού, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Η κόκκινη γραμμή στη δεξιά πλευρά του διαδρόμου είναι από μέταλλο. Έτσι, ακόμα και στο σκοτάδι, οι στρατιώτες μπορούσαν να προσανατολιστούν.
Μία από τις σκάλες που οδηγούν σε αντίστοιχες οχυρές θέσεις.
Ο στρατός φροντίσει για την ξενάγηση των επισκεπτών στο χώρο του οχυρού.