Η περιήγηση στην Ορεστιάδα λίμνη ή καλύτερα στη λίμνη της Καστοριάς,είναι μια συναρπαστική εμπειρία όλες τις εποχές του χρόνου. Η Νατάσα Λιάπη μέσα από το φακό της αποτυπώνει στιγμές από την ομορφιά και το κάλλος της λίμνης.
Η λίμνη έχει χαρακτηριστεί ως «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000».Η έκτασή της είναι περίπου 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος της περίπου 9,5 μέτρα.
Εκτός από τα ρέματα και το νερό της βροχής, η λίμνη Ορεστιάδα τροφοδοτείται και από πολλές υπολίμνιες πηγές. Είναι υγρότοπος μεγάλης σημασίας για τα υδρόβια, αλλά και για τα αρπαχτικά πουλιά και χρησιμεύει ως περιοχή αναπαραγωγής, διατροφής και διαχείμανσης.
Πέρα από τον μεγάλο αριθμό πουλιών που φιλοξενεί, είναι η μοναδική λίμνη στην Ελλάδα, στην οποία υπάρχουν σημαντικής έκτασης παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων, που συνιστούν έναν από τους σπανιότερους οικότοπους της Ευρώπης.
Το φθινόπωρο τέλειωσε και ο Χειμώνας παίρνει τη σκυτάλη.
Χαρακτηριστικό της λίμνης είναι ότι παγώνει για περίπου δεκαπέντε μέρες το χρόνο. Παλιότερα δε, ο πάγος ήταν τόσο παχύς που από πάνω περνούσαν κάρα φορτωμένα.
Στιγμές από τη χιονισμένη Καστοριά.
Η άνοιξη ακτινοβολεί τα λαμπερά φυσικά της χρώματα.
«Ελθόντες επί την Ηλίου Δύση».
Οι ιδιαιτερότητες της λίμνης Ορεστιάδας και οι λειτουργικές ανάγκες των αλιέων της, δημιούργησαν τον δικό τους χαρακτηριστικό τύπο βάρκας, το Καστοριανό «Καράβι», ο τρόπος ναυπήγησης του οποίου παρατηρείται μόνο στην περιοχή. Το «καράβι» δεν μοιάζει με τις βάρκες άλλων λιμνών της Μακεδονίας, όπως και με κανένα άλλο λιμναίο ή ποταμίσιο πλωτό μέσο. Ο τύπος του παραμένει μοναδικός, αφού διατήρησε την παλιά του παράδοση ως προς το σχήμα και την κατασκευή του.
Η Καστοριά στο βάθος χτισμένη «δίκην νήσου» πάνω σε χερσόνησο της ομώνυμης λίμνης.
Το καλοκαίρι. Ωραίες εικόνες που φανερώνουν τη διαρκώς ανανεούμενη σχέση των ανθρώπων με τη λίμνη.
Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ιχθυοπανίδα και θεωρείται η δεύτερη πλουσιότερη λίμνη σε αλιέυματα της Ελλάδας.
Η λίμνη διαθέτει πλούσια ορνιθοπανίδα καθώς στην περιοχή συναντώνται περισσότερα από 200 είδη πουλιών.
Ο καλύτερος τρόπος για να χαρεί κάποιος το τοπίο είναι να κάνει τη διαδρομή γύρω από τη λίμνη με τα πόδια ή με ποδήλατο.
Ευχαριστούμε την Νατάσα Λιάπη για την ευγενική παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.